30 dagars öppet köp
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
  • Danmark
  • Suomi
  • Norge
  • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Artiklar & Guider

Köp nu - betala i augusti! Gäller köp över 4000:- med Walley

Hylte

/

Säker jakt med Garmin

Säker jakt med Garmin

22 november 2022

Säker jakt med Garmin

22 november 2022
Tillbaka till magasin
Författare: Alexandra Bergh
Fotograf: Daniel Hjort

Säker jakt med Garmin


Som alla jägare känner till så kan både det ena och det andra hända under jaktens gång och det som alla bör vara extra noggranna med är säkerheten! Förr om åren när det inte fanns lika pålitliga, tekniska hjälpmedel som det finns idag var det inte alls lika lätt att få en överblick om var till exempel jakthundarna befann sig och vad de gjorde under jakten. I takt med att tekniken har utvecklats enormt mycket de senaste åren så finns det nu även ett stort utbud av hundpejlar, handburna GPS:er och GPS-klockor från Garmin som underlättar och gör jakten säkrare för alla som deltar.

Jakt i blodet

En av alla jägare som flitigt använder Garmins produkter är vår ambassadör Robin Strömqvist som bor i byn Ramsele i Ångermanland. Robin har jagat så länge han kan minnas och han fick börja följa med sin pappa på älgjakt så fort han klarade av att gå i skog och mark. Jaktintresset har verkligen präglat Robin sedan barnsben och både hans pappa och farbröder är också jägare så man kan verkligen säga att han har “jakt i blodet”.

Jakthundar och hundträning

Som 14-åring fick Robin sin första hund, en finsk spets som hette Pano, som han jagade mycket trädskällarjakt med och som blev hans inkörsport till jakt med löshund. Hundgården har fått byggas ut i takt med att fler hundar har flyttat hem till Robin och idag har han nio jakthundar (två jämthundar, två plotthundar fyra blandrashundar och en finsk spets).

Tillsammans med sina hundar jagar han främst björn, lodjur, älg och tjäder. Att jaga tillsammans med sina hundar är bland det bästa Robin vet och måste han välja mellan de olika jakterna så blir björnjakten hans favorit.

Garmin tog jakten till en ny nivå

Från att använda de klassiska pip-pejlarna till att börja använda Garmins moderna pejlar var verkligen revolutionerande enligt Robin. Att kunna se vad sina hundar gör i realtid under jaktens gång i kombination med att veta exakt var de befinner sig ger både en ökad säkerhet och en bättre överblick som är mycket värdefullt.

Man kan även förhindra vissa faror med hjälp av pejlen i och med att man kan se tydligt i vilket område hunden befinner sig. Ser man exempelvis att hunden springer längs med en landsväg kan man snabbt upptäcka detta och förhoppningsvis hinna i tid och hämta den innan en eventuell olycka sker.

Även aktivitetsklockan är ett suveränt hjälpmedel vid älg- och björnjakt genom att man smidigt kan använda den för att förvarna en passkyttar när hunden går ett gångstånd att hunden är på väg i riktning mot passkytten så den gör sig beredd.

En aktivitetsklocka är enligt Robin även mycket bra att använda när man smyger på ståndskall då det är smidigt att kunna se var hunden befinner sig genom en snabb titt på klockan på armen istället för att behöva ta fram pejlen.

Smidigt och lätt att parkoppla Garmin-utrustning

Robin tycker inte att han är så teknisk så han blev positivt överraskad när han märkte hur smidigt det är att parkoppla sina olika Garmin-enheter. När man väl har kopplat ihop utrustningen första gången så fungerar det automatiskt i fortsättningen.

När han till exempel startar hundhalsbanden så ser han genast hundarnas position i sin aktivitetsklocka och han slipper därmed att koppla samman enheten varje gång han ska ut och jaga.

I bilen har han även en GPS som han sätter i gång när han startar bilen och då kan han tydligt se på en större skärm var hundarna är i och med att handenheten kopplas upp mot GPS:en i bilen

Fantastisk mottagning som du kan lita på

I det området där Robin jagar är det ofta väldigt dålig täckning men när han började använda sig av Garmins produkter så var det inte längre ett problem då de är utrustade med extremt bra täckning!

Robin säger att han inte skulle klara sig utan sina Garmin-produkter och kan varmt rekommendera dem till andra som vet med sig att det är dålig täckning på deras jaktmarker.

Några aspekter som Garmin har haft i åtanke kring sina produkter och säker jakt:

Smart klocka på jakten

Modern och smart teknik är ett utmärkt komplement till jägarens utrustning för att få en bättre och säkrare jaktupplevelse. En smartklocka som tål utomhusbruk kan till exempel visa vart jakthunden är, vilket väder som är på ingång samt lägga ut digitala spår så att jägaren enkelt hittar tillbaka till sin ursprungsposition. Mer avancerade modeller kan även visa kartor och assistera vid långhållsskytte med mjukvara för ballistik. Många av Garmins nyare smartklockor har även solladdning och veckor av batteritid.

Säker jakt

En mycket viktig aspekt runt jakt är säkerhetstänket. För den medvetna och planerande jägaren finns SOS-teknik via GPS, alltså möjligheten att nå, bli nådd och få hjälp även om inte mobiltelefonen av någon anledning inte fungerar eller har täckning. De smarta klockorna kan även kopplas till SOS-enheterna och kan på så sätt enkelt fjärrstyras av jägaren (sända SOS etc).

Modern tålig hundpejl

Den som jagar med hund kan använda en hundpejl med kombinerad hundspårning och SOS-sändare. Alltså både hantera och träna hunden och se var den är under jakten – och om olyckan är framme för sig själv eller sin hund; kalla på hjälp.

Relaterade produkter

Garmin Alpha 200i Handenhet

Garmin Alpha 200i Handenhet

7.995 kr

9.649 kr

I lager

17%

Relaterade Artiklar

Afrikansk svinpest – det här behöver du som jägare ha koll på

Kontakta oss

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter