Tips! Är du intresserad av att läsa om hur man får fram de rätta jaktegenskaperna hos din hund? Hos oss finner du Peter Ekeströms informativa och insiktsfulla böcker i ämnet. Till boktips
Nuförtiden är det vanligt att våra jakthundar bär skyddsväst, framförallt i den södra landsändan där varg och vildsvin är vanligare. Den ökande vargpopulationen och den mer riktade jakten mot vildsvin har helt enkelt lett oss i denna riktning. Att försäkringsbolagen dessutom lockar med sänkt eller slopad självrisk när hunden har haft skyddsväst vid rovdjur- eller vildsvinsskador är också en starkt bidragande orsak. När det gäller vargangrepp är det dessutom oftast en fråga om liv eller död medan skyddsvästen i alla fall avvärjer de värsta skadorna från vildsvinsgaltens betar eller arga suggors bett. En skyddsväst skyddar även mot grenar och taggtrådar, som kan vara nog så skadliga för din hund.
Det är viktigt att skyddsvästen passar din hunds kroppsform väl. Den ska sitta tight och ändå erbjuda god rörlighet. Är du osäker, prova dig fram. Att västen dessutom är gjord i signalfärger garanterar att skyttar enkelt upptäcker att hunden är nära drevdjuret i snabba situationer. För att skydda mot varg så behöver skyddsvästen vara utrustad med vargstål över nacke och rygg om den ska skydda effektivt. I vårt sortiment har vi två varianter som erbjuder dessa egenskaper. Valet är ditt baserat på hundens former, ditt behov och din plånbok. Genzo Skyddsväst med eller utan vargstål samt Tuskproof skyddsväst med eller utan vargstål.
Inför jaktsäsongen bör du träna upp din hunds fysik. Det förhindrar skador och säkrar bättre jakter under säsongen. Det är inte ovanligt att hundar skadar sig i början av säsongen eller under jaktdagens senare del. Tänk därför på att börja i tid inför säsongen, gärna 5-6 månader innan och öka takten successivt. Det finns flera olika metoder för att träna upp hunden och det bästa är om ni kan göra det tillsammans.
Simträning är en skonsam variant under de varma sommardagarna, kräver egentligen bara flytväst för hunden. Ro ut med ekan och låt hunden hoppa i. Kan kräva lite övertalning första gången, sedan börja ro mot stranden så kommer hunden följa med dig tillbaka till stranden. Utan båt kan detta vara svårt då en hund sällan gör längre simturer självmant från stranden. Håll dig lugn i båten, så håller hunden sig lugn. Flytvästen gör inte bara simningen säkrare utan gör även din hund mer synlig på sjön. Två bra exempel på flytväst finner du här:
Flytväst för hund som gör hunden säkrare vid lek och träning i vatten samt på båtturer.
En lite mer påkostad variant som håller din hund flytande skulle krafterna tryta.
Löpträning ger både dig och hunden en bra grundkondition. Dessutom tycker de flesta hundarna om att dra, så se upp, det kan gå undan. Helst bör hunden ha en dragsele anpassad för löpning och du har en bekvämare runda med en egen sele runt höften (för det blir rätt jobbigt i längden att hålla emot med bara armen). Enklare hundbälten har ofta en tendens att glida upp över höften och göra löprundan obekväm – anpassade selar för löpning är därmed att föredra.
Börja med enklare kortare pass och öka successivt. Se upp för de varmaste sommardagarna, ta då hellre turer på tidiga mornar eller sena kvällar. Trivseltemperatur och arbetstemperatur varierar mellan hund, men över 15 grader blir hunden snabbt varm vid hård träning. Planera träningen efter vart det finns ett svalkande dopp och bär med dig vatten vid behov. Ett bra löptränings-set för att komma igång med den gemensamma träningen finner du här:
Komplett paket med dragsele, bälte och lina.
När hunden börjar få grundkondition kan det vara lämpligt att även köra lite längre och snabbare pass. Att cykla med hunden blir då ett bra alternativ. Även här gäller det att öka successivt och inte träna när det är för varmt ute. En dragsele för hunden kommer väl till hands då hundens kropp inte riskerar att bli snedbelastad. Variera hastigheten under turen, då detta triggar olika typer av muskelgrupper hos hunden. För dig på cykeln blir det mycket säkrare och bekvämare med ett cykelfäste anpassat för hunden. Du finner ett bra exempel för detta här:
Håller kopplet på säkert avstånd från däcket när du cyklar med hunden.
Med en bra dragsele kan du även träna upp din hunds styrka. Detta kan vara minst lika viktigt som en god grundkondition. Det ger hunden smidighet och kraft för de situationer som kan uppstå under en jakt. Fäst en vikt på ett snöre, gärna en länkad kedja, låt hunden dra den kortare sträckor. Öka vikten till runt 10 procent av hundens kroppsvikt och öka sträckan samt lutningen över tid. Det finns för vissa selar anpassade draghjälpsanordningar för detta.
Fästs enkelt på sidoringarna på din Freemotion Harness WD för att möjliggöra dragträning med till exempel kedjor eller ett däck.
De flesta bor inte på jaktmarken och behöver transportera sin hund på ett säkert och tryggt sätt. Hunden kommer även tillbringa längre stunder själv i bilen, så en rymlig och bekväm hundbur är att föredra. Kraven som ställs på dig är att hunden kan transporteras på ett säkert sätt, vilket innebär lastgaller i bagagerummet och att säkra att ingen packning kan skada hunden under färd. En hundbur löser båda delarna. Tänk på att hunden ska kunna stå, sitta och ligga i buren. God ventilation och tillgång till vatten är viktigt vid längre vistelser i bilen. Maximalt tre timmar säger lagen att en hund får förvaras i en stillastående bil och var sjätte timme ska du rasta hunden under transport. Tänk på att en bil snabbt blir varm under varma sommardagar med direkt solljus, så lämna aldrig din hund utan uppsikt i dessa lägen. En varm sommardag med direkt solljus stiger temperaturen i bil redan inom en timme till livshotande temperaturer.
Hos oss finner du ett brett sortiment av hundburar från ArtFex. Välj modell efter dina behov och din hunds storlek. En bra hundbur är rymlig nog för din hund, skramlar inte under färd, har en anpassad botten för hunden samt en evakueringslucka bak enligt Jordbruksverkets föreskrifter.
Jakten sliter på våra hundar oavsett hur mycket vi försöker skydda dem med skyddsvästar eller träning. Ibland är olyckan framme och redan relativt enkla skador behöver snabbt hanteras för att minimera komplikationer. Sök alltid upp veterinärhjälp vid svårare skador och se till att ha en bra försäkring som täcker skador som kan uppstå vid jakt.
Under jakten bör man alltid ha ett första förband till hands både för hunden och för dig. Hos oss finns ett brett sortiment av vårdartiklar som kan vara avgörande vid en nödsituation. Tänk på att det kan vara smart att ha ett större kit i bilen och ett mindre kit med det absolut nödvändigaste, som du alltid bär med dig i högra benfickan (militäriskt) eller i din hundförarväst. Ibland kan det vara långt till bilens mer välutrustade förbandslåda, då är det bra att kunna sätta ett snabbt första förband för att stoppa blödningen och skydda såret. Ett tips är att vakuumförpacka det lilla kittet för att minimera risken att bandaget eller tryckförbandet över tid tappar sin sterilitet. Nedan finner du några artiklar vi rekommenderar att du bär med dig under jakten:
Det händer oss alla förr eller senare. Ett skott som inte borde ha avlossats eller en felbedömning i fart eller avstånd. Omständigheterna till varför kan vara många, men ibland ligger inte djuret där det ska efter skottet. Då måste ett eftersök med hund inledas ifall inte blodspåret tydligt visar var djuret har gått vidare. Se dock upp med att gå för långt i ett blodspår, för djuren kan gå rätt långt även med en bra träff. Låt hellre hunden jobba med ett ostört spår. Vid all jakt efter klövdjur måste du ha tillgång till ett tränat eftersöksekipage inom 2 timmar, så se till att det finns tillhands.
Hur du tränar din hund för detta lämnar vi därhän i denna artikel, utrustningen är dock relativt enkel men nödvändig. Det viktigaste redskapet är dock hundens näsa och erfarenhet, så träna hunden inför dessa utmaningar.
Vad du behöver för själva eftersöket är egentligen bara en bra sele, gärna med en fästpunkt på undersidan. Detta för att hela tiden påtala för hunden att söka med näsan mot marken. Många eftersöksjägare föredrar att ha en specifik eftersökssele och spårlina, som hunden är inpräntat på gäller just för eftersök. Det kan också vara bra med en stickkniv om du skulle behöva avsluta viltets lidande utan att behöva avlossa ett skott (gäller bara när djuret verkligen ligger ner och inte rör sig från stället).
En bra spårlina som är lång nog för effektivt självständigt sök hos hunden samtidigt som det inte fastnar i terrängen.
En välkonstruerad spårsele för hunden med låg fästpunkt samtidigt som den är kraftig nog att hålla över tid.
En avfångningskniv för de tillfällen ett skott är för farligt för hunden eller andra omständigheter.
Jaktryggsäck med stol – våra bästa tips!
Viltkorg – tips för enkel transport med vilt
Pannlampa jakt bäst i test– vi provar pannlampor för eftersök och andra jaktsituationer
Välkommen till oss!
Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!
Vännerna på Hylte Jakt & Lantman