30 dagars öppet köp
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
  • Danmark
  • Suomi
  • Norge
  • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Artiklar & Guider

Hylte

/

Spåra med hund – här är utrustningen du behöver

Spåra med hund – här är utrustningen du behöver

18 juni 2024

Spåra med hund – här är utrustningen du behöver

18 juni 2024
Tillbaka till magasin

Ett av de både viktigaste och roligaste färdigheterna vi kan utveckla hos våra hundar är förmågan att kunna söka och finna skadat vilt. Här går vi igenom vad du ska tänka på och vilken utrustning du behöver.

 

Jaktförordningen är tydlig med att vid jakt efter de flesta större vilten ska ”en hund som är särskilt tränad i att spåra upp skadat vilt kunna finnas på skottplatsen inom högst två timmar från påskjutningen”. Jägarkårens alla eftersöksekipage fyller därmed en stor och viktig funktion. Eftersöksträning är dock inte begränsad till enbart de vanliga jakthundraserna eller proffsekipagen, utan de flesta hundar kan utveckla denna förmåga att i spårlina följa ett spår – både rolig och stimulerande träning för dig och din hund. Eftersöksarbetet kräver tränade och motiverade hundar samt viss utrustning. En uthållig och spårnoggrann hund och ett bra samarbete mellan dig som hundförare och din hund lägger en bra grund oavsett ras.

Vi kan guida dig kring vad du behöver för utrustning för att komma i gång, men det viktigaste jobbet, att träna dig och hunden, är upp till dig och din hund. För att få tips och kunskap kring eftersök och lämpliga träningstips hänvisar vi till en bok i ämnet:

Eftersökets ABC. Hur man lyckas med eftersök på klövvilt

Eftersök kan vara krävande i tuffa miljöer. En vältränad hund med rätt utrustning underlättar arbetet och kan säkra att det skadade viltet också hittas. Tänk även på att du ska vara klädd för utmaningen. Vid träningsrundan styr du själv vilken terräng ni rör er i, men vid skarpa eftersök behöver du bra skodon och robusta kläder.

Läs mer: Lätta jaktkängor – 5 bra alternativ för hundförare eller pyrschjägare

Läs mer: Bästa jaktkläderna – så väljer du rätt jaktställ inför jaktsäsongen

I grunden behöver du två saker till hunden för ett effektivt eftersöksarbete – spårlina och en spårsele. Mer behöver du egentligen inte, men det finns en del andra saker som underlättar arbetet. Vi återkommer om det. Ett tips för att underlätta för hundens inlärning är att bara använda selen och spårlinan vid spårträning eller skarpa eftersök, aldrig annars. Det präglar hunden på att när du tar fram dessa grejer, så vet den vad som gäller.

Vilken spårlina är bäst för eftersök?

Den bästa spårlinan är greppvänlig, synlig och framförallt lagom styv så att den inte trasslar in sig i saker. Den kommer släpa efter dig och hunden genom oländig terräng och då vill du inte ständigt trassla ur linan från buskar eller ris. Det innebär också att aldrig göra en knut på spårlinan eller en ögla. Du får istället greppa linan stadigt. Ett par robusta handskar underlättar både med greppet och med skydd från grenar och snabba ryck från hunden. Ibland går det undan. I vårt sortiment finner du ett antal olika typer av spårlinor som uppfyller dessa krav. Du önskar ha en arbetslängd till hunden på cirka 7-10 m så att hunden kan jobba självständigt. Ibland behöver hunden snurra för att hitta spåret vid vinklingar eller tapp, så en lina på 10 m ger det där extra utrymmet utan att tappa kontakten med hunden.

Vårt produkttips:  5etta Spårlina Flat

5ETTA 5etta Spårlina Flat 10 m AntiSlip med Reflex, Blaze

Flat spårlina tillverkad i kraftigt band med invävda gummitrådar för ett maximalt och säkert grepp. Med kraftig metallhake. Den har dessutom reflexer så att den syns bra i mörkret.

Längd: 10 meter

Bästa spårselen för eftersök

En motiverad och tränad hund kommer tycka att både träningen och det skarpa eftersöksarbetet är roligt och stimulerande. Det kommer dock också innebära att den kommer vara rätt het i kopplet. Ett vanligt halsband kan därmed bli rätt störande för hunden och en sele är därför att föredra. Gärna en sele som har en ögla nertill för att stimulera hunden att alltid söka med nosen i backen. En bra spårsele är robust och väl synlig samt framförallt bekväm för hunden. Vi har ett några olika modeller i vårt sortiment, men denna rekommenderar vi Niggeloh Spårsele Follow Orange – Hundsele – Hylte Jakt & Lantman (hylte-lantman.com). Den har de egenskaper du bör söka och du behöver bara välja rätt storlek för din hund. Se gärna till att hundens spårsele har en annan färg än eventuella träningsselar för löpning eller cykling. Detaljer kanske, men kan göra den avgörande skillnaden.

Vårt produkttips: Niggeloh Spårsele Follow Orange

Niggeloh Spårsele Follow Orange

Niggeloh spårsele – anpassad för jakthunden med justerbart magbälte, fjäderlätt vikt och vattentät. Enkel att rengöra och är både hållbar och bekväm för hunden.

Se till att vara bättre rustad för skarpa eftersök

Pannlampa

Många eftersök sker under dygnets mörkare timmar och då är en bra ljuskälla extra viktigt. Att selen och spårlinan i dessa fall har reflexer på sig är praktiskt för att lätt ha koll på hunden. Vi har ett bra utbud av pannlampor i vårt sortiment.

Läs mer: Pannlampa jakt bäst i test 2024 – vi provar pannlampor för eftersök och andra jaktsituationer

Skyddsväst

Vid eftersök efter skadade vildsvin är det att rekommendera med en bra skyddsväst, framförallt om du under eftersöket släpper hunden på fritt sök. Vi har skyddsvästar i vårt utbud som fyller de kraven du bör ställa för att skydda din hund.

Läs mer: Jakt med hund – skyddsväst och annat du ska tänka på när du jagar med hund

Snitslar

Snitslar är enkel sak att bära med sig och kan komma till god nytta vid krävande eftersök; till exempel att märka ut blodfläckar och sårlegor för senare omtag. Även möjligheten att snitsla vägen till viltet ifall andra ska bärga viltet. Snitslar med reflex är perfekta i mörkret. Vid spårträning märker du ut ditt spår för dig själv med snitslar, så du alltid vet ifall hunden går i spåret eller ej. Förse några träklädnypor med snitslar, så kan du enkelt återanvända dem mellan träningspassen.

Vårt sortiment inom märkning för skog

Relaterade Artiklar

Varma underställ för jakt – merinoull, bambu eller syntet?

Kontakta oss

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter