30 dagars öppet köp
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
  • Danmark
  • Suomi
  • Norge
  • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Artiklar & Guider

Handla nu, betala i juli! Gäller för köp över 4000:- med Walley.

Hylte

/

Bästa jaktkläderna – så väljer du rätt jaktställ inför jaktsäsongen

Bästa jaktkläderna – så väljer du rätt jaktställ inför jaktsäsongen

27 september 2023

Bästa jaktkläderna – så väljer du rätt jaktställ inför jaktsäsongen

27 september 2023
Tillbaka till magasin

Vid val av jaktställ finns det några enkla saker att beakta. Hur jagar jag för det mesta? Jagar jag i stark kyla med mycket snö eller i södra Sverige i regn och rusk? Värdesätter jag smarta funktioner eller pris? Är jag rörlig under min jakt? Ska det vara tyst, vattentätt, kamouflage? I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips när det kommer till valet av jaktkläder.

 

Under en jaktdag möter vi jägare olika förutsättningar. En kall morgonsamling, en lång promenad till passet, långa tider stillasittande på passet, smyga in på ståndskall, släpa viltet ur skog och mark. Därför blir valet av jaktkläder extra viktigt. Fundera på vilka egenskaper som är viktigast för dig och din jakt. Nedan följer några enkla råd för typiska jaktsituationer under ett aktivt jaktår. För de kvinnliga jägarna kan det finnas goda skäl att se över de modeller som är bättre anpassade för damer, mindre utbud tyvärr men bättre passform.

 

Populära jaktställ i dammodell

Pointer Chevalite 3.0 är ett tyst och smidigt skaljaktställ i borstat och stretchigt material. Stället är vattentätt och vindtätt tack vare Chevalite-membranet samt tejpade sömmar.

KÖP HÄR: Chevalier Pointer Chevalite Jaktställ 3.0 Autumn Green Dam

 

Ett tyst och lätt jaktställ utrustat med M-Tec funktionsmaterial vilket gör det vind- och vattentätt. Jackan är justerbar nedtill och i kragen med dragsnöre för bästa passform.

KÖP HÄR: Woodline Jaktställ Stone dam

 

Jaktställ för rörlig jakt

Oavsett om du går som hundförare, jagar fågel på fjället eller pyrschar så bör du ställa höga krav på att jaktstället är tyst, ger fin rörlighet och har god andningsförmåga. Få saker är så irriterande som prasslande klädesplagg när man försöker smyga sig på en vaksam hjort. Oavsett regn eller sol vill du förbli torr under dagen, så andningsfunktion med god vattenavstötning är av stor nytta. En god sak att särskilt leta efter är dragkedjor för ventilation både i jackan och byxan. För en hundförare eller passkytt är signalfärger att prioritera medan en ren pyrschjägare bör fundera på vilken kamouflage som bäst passar i den miljön man jagar i. Det är stor skillnad mellan behovet under en toppfågeljakt i fjällskog med höga krav på kamouflage och väderskyddande egenskaper, jämfört augustijakten efter råbocken som kräver mer ventilation och rörlighet. Tänk på passform så att du har rörlighet i skyttet och förflyttning. Den rörliga jakten ställer även högre krav på slitstyrka och kvalitet.

 

För den specialiserade hundföraren: Härkila Wildboar Pro Jaktställ

 

För pyrschjägaren: Härkila Deer Stalker Camo HWS Jaktställ AXIS MSP®Forest green

 

För den prismedvetne: Swedteam Ridge Pro Jaktställ Forest Green Herr

 

Jaktställ för passkytt och vakjakt

En passkytt vid drevjakt eller en jägare på vakjakt bör prioritera värme och komfort. Ett fodrat jaktställ kan vara en förutsättning för att klara de kallaste dagarna. Andra positiva egenskaper kan vara extra hög midja eller rena hängselbyxor, extra lång jacka och vind-/vattentätt, så att skytten är väl skyddad på utsatta ställen på kroppen mot regn, vind och kyla. Andningsförmågan blir inte lika viktig, även om det ibland kan vara långt till passet. Dagens välutvecklade värmande plagg tillsammans med ett tunnare membranjaktställ har gett oss jägare ett bra komplement för att kunna röra oss mer fritt men samtidigt ha hög värmande effekt på passet. Det kräver dock batteritid, så fundera på dina förutsättningar. En generell regel är att stora såtar i norr ger längre tid på pass än med de mindre såtarna i söder med flera hundekipage, anpassa klädvalet därefter.

För den frusne jägaren:  Woodline Jaktställ Lake Herr

 

Allroundställ för de flesta jaktsituationer

Ett genomarbetat enklare jaktställ av membrantyp med god andningsförmåga och bra passform kan ge allroundjägaren många fina stunder i skogen under hela året. Komplettera med signalkläder vid drevjakt samt värmeväst och extra förstärkningsplagg för kalla vinterdagar, så är du väl rustad för de flesta situationer i skogen. Tänk på att ha en lös passform som tillåter förstärkningsplagg för de kallaste dagarna utan att tappa vare sig komfort eller rörlighet. “Lager på lager”-principen gäller även här som i alla andra utomhusaktiviteter.

För allroundjägaren: Chevalier Endeavor Chevalite 2.0 Autumn Jaktställ Herr

 

För den prismedvetne: Pinewood Red Deer/Wolf Jaktställ

 

Kamouflageställ vid jakt

Rena kamouflageställ är vanliga, om inte alltid nödvändiga. Väljer du ett jaktställ med kamouflage, så tänk här på att miljön skiftar och alla kamouflage inte alltid passar den miljön du befinner dig i, så tänk noga igenom vad du behöver. Syftet med kamouflage är inte att göra dig osynlig utan att sudda ut konturerna, så att djuren får det svårare att urskilja dig mot bakgrunden. Vid mer rörlig pyrschjakt kan därför ett 3D kamouflageställ vara det bästa alternativet.

Kamouflageställ i 3D: Seeland Leafy set Camo

 

Jaktkläder för riktigt kalla dagar

Ett tips kan vara att förstärka jaktstället med några enstaka värmande plagg för vinterns kallaste dagar. En fodrad vinterjacka till jaktställets tunnare byxor kan till exempel vara en god idé. Möjligheten att vara rörlig med lätta plagg, men vid behov värma sig med värmeväst, har hjälpt många jägare under åren att hålla skärpan uppe hela dagen.

Läs mer:  Värmeväst för dam, herr och barn 

För de värsta regndagarna kommer en regnponcho väl till pass, för tills. Säkerställ även att du har rätt handskar och underställ för att värma dig under kalla dagar. Vi på Hylte har ett brett sortiment av värmande produkter. Se särskilt över utbudet på värmande artiklar för fötter och händer. Här finns allt från värmepåsar till elektriskt värmande sulor och handskar att välja bland.

Se hela vårt utbud av värmekläder

 

Välja rätt jaktkläder för ditt behov som jägare

Valet av jaktkläder bygger i slutändan på vilka förutsättningar du kommer att möta och vad du är villig att lägga på din utrustning. Oftast får man det man betalar för. Den rörlige jägaren kommer trivas bäst i ett modernt membranjaktställ, allroundjägaren behöver hitta en kompromiss mellan rörlighet och värme, medan en stillasittande jägare bör fokusera på skydd från vind och regn. De flesta jaktställen idag klarar de flesta situationerna bra, men det är många timmar man tillbringar i naturens grepp och en bra dag skiljer sig oftast mer mellan val av kläder än av vädrets makter. Vi lägger mycket tid och pengar på denna fantastiska hobby, så låt inte valet av plagg stoppa en fantastisk jaktdag, kom välklädd och anpassad till skogen.

Se hela vårt utbud av jaktställ

Relaterade Artiklar

Kontakta oss

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter