30 dagars öppet köp
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
  • Danmark
  • Suomi
  • Norge
  • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Artiklar & Guider

Hylte

/

Godkänt vapenskåp att förvara vapen i – regler, vikt och placering

Godkänt vapenskåp att förvara vapen i – regler, vikt och placering

19 januari 2024

Godkänt vapenskåp att förvara vapen i – regler, vikt och placering

19 januari 2024
Tillbaka till magasin

För att kunna förvara dina vapen på ett säkert och lagligt sätt behöver du ett godkänt vapenskåp. Valet av vapenskåp är mycket beroende av dina personliga behov, så tänk igenom vad du behöver nu men även för framtiden. Över tid brukar en jägare bygga på sig oanade behov kring vapengarderoben. Vi guidar dig kring vad du behöver tänka på inför köpet.

Att förvara vapen i vapenskåp

De flesta jägarna har mellan 2-3 vapen, så vapenskåp som klarar 4 vapen är för de flesta fullt tillräckligt. Behöver du dessutom vara yteffektivt har du kanske inget annat val. Dock så fylls ett sådant skåp fort och lämnar begränsat med plats för ammunition och andra värdefulla föremål i hemmet som också kanske ska finna sin plats i skåpet. Är ni dessutom en jagande familj (eller ska bli), så kan de större skåpen som rymmer 6 vapen vara mer lämpliga för er. Det finns även vapenskåp rymmer fler än så, men fundera som sagt vad dina egna och din familjs behov är.

Regler för vapenskåp – rätt märkning och vikt

Det finns regler för vapenskåp. Ett vapenskåp måste ha märkningen SS 3492 eller SSF 3492. Enligt lag måste även ett vapenskåp vara förankrat i vägg och golv om det väger mindre än 150 kg. Polisen gör kontroller av detta emellanåt. Endast de riktigt stora skåpen når dessa vikter, men även dessa rekommenderas att de förankras. Du kan fylla ett vapenskåp med vikter för att nå önskad vikt men vid de små skåpen lämnar det en liten yta kvar för förvaring. Alla våra vapenskåp är “SS 3492”-godkända, vilket innebär att de uppfyller polisens krav på säkerhetsskåp.

Se våra vapenskåp här

Kan jag förvara vapenskåp i garaget?

Vapenskåpet bör vara placerat i boningshuset. Garage eller förråd med genomgångsdörr till boendehuset inkluderas under benämningen. Önskar du förvara vapen i andra utrymmen måste de vara synliga från boningshuset och den byggnaden bör vara försedd med larm.

Kodlås eller nyckel till vapenskåpet?

Det finns två typer av låsmekanismer för vapenskåp, nyckel eller kodlås. De senaste åren har kodlås blivit den populäraste varianten, då du slipper hela nyckelhanteringen. Du riskerar annars att barn kan hitta nyckeln, att du tappar bort den eller att obehöriga finner den vid ett inbrott. Med kodlås slipper du dessa bekymmer även om de kostar lite extra. Kodlås är även batteridrivna, så ha alltid reservbatterier hemma.

Inredning till vapenskåp

Allt efter dina behov så finns det möjligheter att inreda varje vapenskåp individuellt. Det kan vara att brandsäkra ammunitionen, skapa extra utrymme för känsliga saker eller bara säkra en god ordning i skåpet. De flesta av våra större vapenskåp levereras med inredning, vapenhållare och kolvstödsmatta men det finns också ett flertal tillbehör att köpa till, som infästning och brandsäkra brandboxar.

Se tillbehör till vapenskåp här

Populära vapenskåp

Vapenskåp Genzo SolidSafe 152kg med Kodlås

Vapenskåp Genzo SolidSafe 152kg med Kodlås

9.995 kr

I lager
Startpaket för jägare

Startpaket för jägare

8.195 kr

8.593 kr

5%

Relaterade Artiklar

Pannlampa jakt bäst i test 2024 – vi provar pannlampor för eftersök och andra jaktsituationer

Kontakta oss

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Katalog

Bläddra i vår Woodline-katalog

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter