Öppet köp till 15 januari
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
  • Danmark
  • Suomi
  • Norge
  • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Artiklar & Guider

Hylte

/

Vilken pannlampa är bäst?

Vilken pannlampa är bäst?

29 september 2022

Vilken pannlampa är bäst?

29 september 2022
Tillbaka till magasin
Författare: Silva
Fotograf: Silva

Pannlampsguiden - vilken pannlampa från Silva ska jag välja?


Bara för att det är mörkt ute betyder det inte att du måste vara inomhus! En pannlampa är ett perfekt hjälpmedel för att kunna utnyttja fler timmar utomhus även i mörkare tider och det finns ett stort utbud av pannlampor som är speciellt framtagna för att användas vid olika aktiviteter. Oavsett om du ägnar dig åt vandring, cykling, löpning, orientering, promenader eller friluftsliv i mörker så är en rätt anpassad pannlampa både en säkerhet och något som kommer att förhöja din upplevelse.

I den här guiden fokuserar vi på vilken pannlampa som passar bäst för olika aktiviteter, skillnader mellan olika typer av pannlampor, tips och råd som underlättar för dig som ska köpa en pannlampa, Silvas filosofi kring deras pannlampor samt fördelarna med deras ljus.

Pannlampor för olika aktiviteter:

Löpning:

Om du söker en pannlampa som ska vara anpassad för löpning så borde du kolla in den populära serien som heter “Trail Runner Free” där du hittar de tre modellerna “Trail Runner Free Ultra”, “Trail Runner Free H” samt “Trail Runner Free”. Pannlamporna i den serien är optimerade för löpning eftersom de är extremt lätta (den lättaste modellen väger så lite som 119g) och tack vare att strömkabeln är integrerad i pannbandet så du slipper störande sladdar som hänger ner.

Trail Runner Free har en ljusstyrka på 400 lumen som med den smarta ljusbilden ger gott om ljus under löprundan. Du kommer både se var du sätter fötterna och få en stark belysning på avstånd.

Ett annat riktigt bra val för dig som springer i skog- eller stadsmiljö kan absolut vara “Cross Trail 7R” som är en kompakt pannlampa på 600 lumen med ett lättviktsbatteri på 2.0 Ah.

Löpning & traillöpning:

För dig som springer trail och vill ha gott om ljus till en lätt vikt så tipsar vi gärna om pannlampan “Trail Speed 5R” som kombinerar 1200 lumen med ett smidigt lättviktsbatteri (2.0 Ah).

Orientering och terränglöpning:

Spectra O är en enastående pannlampa som förvandlar natt till dag! Spectra 0 är den mest kraftfulla pannlampa som Silva någonsin lanserat med ljusstyrka på 10 000 lumen. Med sina 8 kraftfulla LED-ljus och 10 000 lumen avger den otroligt bra ljus och är framtagen för nattorientering och traillöpning som kräver mycket ljus och komfort.

Outdoorlampor:

Bland Silvas outdoorlampor hittar du smidiga pannlampor för friluftsliv i fjällen, på hemmaplan eller på sjön. “Explore-serien” är vattentäta pannlampor på 400 lumen som är utmärkta för segling, kajak, SUP och flugfiske, men även klättring och vandring. “Scout-serien” är enklare pannlampor som gör jobbet under vandringen, i tältet eller på kvällspromenaden. Gemensamt för de båda serierna är att de här pannlamporna är enkla att använda, har generös brinntid och är lätta att ta med sig.

Segling, kajak, SUP, flugfiske och klättring

Explore-pannlamporna är lika populära att använda på land som på vatten. Dessa pannlampor är nämligen vattentäta och klarar upp till 30 minuter i vatten på 1 meters djup, vilket gör dem optimala pannlampor för kajak, segling, SUP och flugfiske. Tack vare sin kompakta lättviktsdesign och långa brinntid är Explore pannlampa även smidig när du ska vandra eller klättra. Explore har 400 lumen och tre LED-färger med rött ljus som underlättar mörkerseende.

Friluftsliv, camping och vandring

Scout-serien är Silvas enklaste pannlampor och är ett pålitligt alternativ för dig som ska ut och vandra, campa eller för dina dagliga promenader. Dessa pannlampor har en ljusstyrka på 220 till 350 lumen och en generös brinntid som räcker i flera dagar. Scout pannlampa är vattentålig och klarar kraftigt regn, är lätt att använda och kan laddas med både uppladdningsbart hybridbatteri och alkaliska batterier (olika batterier medföljer beroende på modell). Tre av de fyra modellerna har två LED-färger med rött ljus som tillåter mörkerläsning av kartan.

Professional:

De pannlampor som ingår i Silvas professional-sortiment riktar sig mot proffs. Deras professionella pannlampor är tåliga och pålitliga med en rad smarta funktioner, allt för att underlätta i din arbetsvardag. Pannlamporna tål yttre påfrestningar och är designade för dig som jobbar utomhus.

Ett exempel i professional-sortimentet är pannlampan “LR2000RC”, utrustad med 2000 lumen med boostmode på 2300 lumen och ett smidigt men kraftfullt, uppladdningsbart batteri (7.0Ah). Pannlampan är vatten- och dammtålig enligt IPX5. Deras “LR600RC” är en modulär och flexibel pannlampa som går att flytta mellan pannband och hjälm. Den har ett smidigt 2.0Ah batteri och pannlampa och batteri är vatten- och dammtåliga enligt IPX5. Deras “LR600RC” är en modulär och flexibel pannlampa som går att flytta mellan pannband och hjälm. Den har ett smidigt 2.0Ah batteri och pannlampa och batteri är vatten- och dammtåliga enligt IPX5.

Multilampor:

Vill du kunna använda din pannlampa för flera olika aktiviteter så är Silvas multilampor det självklara valet. De är nämligen designade för dig som vill ha en kraftfull pannlampa som fungerar till flera olika aktiviteter. Gemensamt för dessa pannlampor är att de är flexibla och går att anpassa efter aktivitet. Du kan till exempel enkelt flytta lampan från pannbandet och istället fästa den på cykelstyret, hjälmen eller din löparväst. Tack vare
förlängningssladden så kan du ha batteriet på cykelramen eller i din ficka. Tips: När det är kallt ute så förlänger du batteritiden om du förvarar det på ett varmt ställe.

Det finns tre produktserier bland Silvas multilampor: Exceed, Trail Speed och Cross Trail.

Exceed-serien: Silvas mest kraftfulla pannlampor, designade för nattorientering, skidåkning, mountainbike, topptur och andra aktiviteter med hög fart i teknisk terräng. De här pannlamporna har hela 2300 lumen i boostmode med god brinntid och både pannlampa och batteri är vattentåligt.

Trail Speed-serien: Trail Speed kombinerar kraftfulla 1200 lumen med kompakt design och lättviktsbatteri. Det här är en given pannlampa för längdskidåkare, löpare och cyklister. Trail Speed har god brinntid tack vare smart strömsparläge och har ett brett pannband som sitter bekvämt på huvudet.

Cross Trail-serien: Cross Trail är den ultimata pannlampan för utomhusaktiviteter som löpning, cykling, längdskidåkning och vandring. Den har en ljusstyrka på 600 lumen och är vattentålig.

Att tänka på inför ditt val av pannlampa:

Syftet:
Börja med att fundera ut vilken/vilka aktiviteter du har för avsikt att använda din pannlampa till? Som vi har förklarat i texten ovan finns det en rad olika pannlampor som är anpassade för olika syften, välj därför en modell som överensstämmer med det du ska utöva eftersom olika aktiviteter kräver olika mycket lumen.

Olika hastighet kräver olika ljusstrålar:
Silva har pannlampor med ett fast och stadigt ljus: en kombination av fokuserat avståndsljus som lyser långt och vidvinkelljus som lyser upp nära dig, som är optimalt för löpning, vandring eller kartläsning. Om du vill ha en lampa som ska fungera optimalt för flera olika aktiviteter i olika hastighet så ska du välja en multilampa med teknologin “Silva Flow Light” som anpassar ljusbilden efter din aktivitet.

Genom att vinkla ljuset nedåt får du en bredare ljusbild som är anpassad för långsammare aktiviteter. När du istället vinklar pannlampan framåt/uppåt når ljuset längre och ger dig en perfekt ljusbild för aktiviteter i högt tempo.

Hur mycket ljusstyrka (lumen) du efterfrågar:
Desto mer ljus (lumen) du vill ha, desto mer kraftfullt batteri behöver du ta med dig. Om du vill använda din pannlampa till kortare löprundor räcker det med ett ganska litet batteri. Men om du ska vara ute länge är det bättre att välja en pannlampa som du kan byta batterier på.

Se bortom lumen:
Det finns ingen global mätskala för lumen. Lumen mäter kraft, men ger dig inte all information du behöver när du ska välja en pannlampa. Silva tycker därför att du också ska ta hänsyn till lampans vikt och storlek och även batteriets brinntid.

Silvas filosofi kring sina pannlampor

Alla Silvas produkter är framtagna för att bli som en del av din kropp i mörker och för att du ska kunna göra allt det du vill även när solen gått ner och oavsett väder, terräng eller temperatur.

Anledningen till detta är enkel. När du vistas ute i mörker så ska din pannlampa följa dina rörelser och förhöja dina sinnen. Det ger dig en känsla av frihet och det hjälper dig att reagera snabbare.

Deras pannlampor är designade för att vara så lätta och smidiga som möjligt och dem strävar alltid efter att hitta den perfekta balansen mellan vikt, hållbarhet, komfort och lumen (ljusstyrka) för varje enskild aktivitet.

För att kunna ta fram pannlampor av hög kvalitet tar Silva fler aspekter än bara lumen i beaktning, åtta stycken för att vara precis.

1. Bekvämlighet
Med tanke på att SIlva vill att deras pannlampor ska vara bekväma är pannbandet viktigt. Pannbandet ska sitta bra utan att upplevas för tight. Deras pannlampor har silikon på insidan så att det sitter bra på huvudet samt en batterihållare som är fäst på en platta på bakhuvudet som säkerställer bra stabilitet.

2. Ljus
Silva gör pannlampor som har flera ljuslägen utvecklade utifrån hur det mänskliga ögat beter sig i mörker. Det bästa ljuset är inte alltid det mesta ljuset. Ibland behöver du mer ljus nära dina fötter. I andra situationer så är ett fokuserat avståndsljus mer användbart. På flera av deras lampor kan du välja rött, gult eller vitt ljus så att du kan optimera ditt mörkerseende.

3. Temperatur
Utomhustemperaturen är en avgörande faktor för batteriets brinntid. Ju kallare det är desto mindre är batteriets kapacitet. Deras pannlampor har “SILVA Connection System” vilket innebär att du enkelt kan byta batteri, och multilamporna kommer med en förlängningssladd så att du kan förvara batteriet nära kroppen.

4. Brinntid
Desto mer ljus (lumen) du vill ha, desto mer kraftfullt batteri behöver du ta med dig. Om du vill använda din pannlampa till kortare löprundor räcker det med ett ganska litet batteri. Men om du ska vara ute länge är det bättre att välja en pannlampa som du kan byta batterier på.

5. Fokus
Det har gjorts studier som visar att ett bredare synfält upplevs mer trivsamt för ögat. Det har Silva tagit fasta på och därför är optiken i deras pannlampor designad för att undvika tunnelseende och skarpa kontraster. Ljuset är också särskilt utvecklat för att ha en mjuk övergång till mörker.

6. Terräng
Även din tänkta terräng avgör vilken pannlampa som är bäst för dig. Om du mestadels rör dig på asfalt och på enklare stigar så behöver du mindre ljus (lägre lumen) än om du ska ut i teknisk terräng. Ju mer krävande terräng desto mer ljus (högre lumen) vill du ha för att kunna se eventuella hinder framför dina fötter.

7. Hastighet
Olika aktiviteter innebär olika hastighet och kräver olika typer av ljus och ljusbild. När du springer vill du ha vidvinkelljus nära dina fötter. När du cyklar vill du ha ett avståndsljus för att se vad som finns längre fram på stigen.

8. Aktivitet
Vissa av Silvas pannlampor är gjorda för flera aktiviteter, så kallade multilampor. Du kan enkelt flytta dessa lampor mellan ditt pannband, din hjälm eller cykelstyre och på så sätt använda dem till många olika sporter och behov.

Silva_Explore_2

Fördelar med ljuset i Silvas pannlampor:

Istället för att enbart fokusera på det tekniska så har Silva valt att börja med det mänskliga ögat för att skapa en ljusstråle som är anpassad till hur ögat fungerar i mörker.

Det ger dig ett optimalt ljus utifrån din aktivitet. Det är detta som dem själva har valt att kalla för Silva Intelligent Light och det finns i alla deras pannlampor.

Undvik tunnelseende
Alla Silvas pannlampor är designade för att ge dig ett bredare perspektiv sett ur flera aspekter. Optiken i pannlamporna är gjord för att undvika tunnelseende och skarpa kontraster genom en mjukare övergång mellan ljus och mörker.

Allt detta resulterar i mindre huvudrörelser och en tydlig bild av eventuella hinder både på kort och långt avstånd, vilket ger bättre balans och större trygghet och hjälper dig att maxa farten och prestera bättre.

Det rätta ljuset för dig
Silva anser att den bästa pannlampan för dig är den som ger dig bäst förutsättningar i mörkret, som passar din aktivitet och som har precis tillräcklig brinntid. Vilken pannlampa det är beror därför på just dina behov, aktivitet och önskemål.

Äkta lumen
För att mäta lumen använder Silva metoden: äkta lumen (True Lumen enligt ANSI/NEMA FL1 flaslight basic performance standard). Det uppmätta lumen-värdet mäts 30 sekunder efter att lampan knäppts på, detta för att säkerställa att lampan överensstämmer med de förväntningar du har på den i mörkret.

Se bortom lumen
Det finns ingen global mätskala för lumen. Lumen mäter kraft, men ger dig inte all information du behöver när du ska välja en pannlampa. Silva tycker att du också ska ta hänsyn till lampans vikt och storlek och även batteriets brinntid. Sist, men inte minst, så ska du också tänka på vilken typ av aktivitet du ska använda lampan till eftersom olika aktiviteter kräver olika mycket lumen.

Silva Intelligent Light
Silva Intelligent Light är en dubbel ljusstråle som finns i alla pannlampor från Silva. Den unika kombinationen av fokuserat avståndsljus som lyser långt och vidvinkelljus som lyser upp nära dig ger upphov till mindre huvudrörelser och en tydlig bild av eventuella hinder både på kort och långt avstånd, vilket ger bättre balans och större trygghet och hjälper dig att maxa farten och prestera bättre.

Silva Flow Light
Deras smarta ljusteknik “Silva Flow Light” finns i alla multilampor. Den optimerar ljuset ännu ett steg och anpassar ljusbilden till din aktivitet. Genom att vinkla ljuset nedåt får du en bredare ljusbild som är anpassad för långsammare aktiviteter. När du istället vinklar pannlampan framåt/uppåt når ljuset längre och ger dig en perfekt ljusbild för aktiviteter i högt tempo.

Vi hoppas att den här guiden har hjälpt till att underlätta valet av pannlampa för dig. Se hela vårat breda sortiment av pannlampor och ficklampor.

Relaterade produkter

Silva Explore 4RC

Silva Explore 4RC

425 kr

I lager

Relaterade Artiklar

Present till jägare – 10 tips för jägaren som har det mesta

Kontakta oss

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Katalog

Bläddra i vår Woodline-katalog

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter