30 dagars öppet köp
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
  • Danmark
  • Suomi
  • Norge
  • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Artiklar & Guider

Hylte

/

Så gräs på befintlig gräsmatta – 5 enkla steg

Så gräs på befintlig gräsmatta – 5 enkla steg

28 mars 2024

Så gräs på befintlig gräsmatta – 5 enkla steg

28 mars 2024
Tillbaka till magasin

Har gräsmattan kala fläckar, håller mossan på att ta över eller vill du bara ha en riktigt frodig och vacker gräsmatta? Då är det hög tid att stödså. Här reder vi ut hur du gör när du sår gräs på befintlig gräsmatta.

 

Det är inte bara den som har skador på gräsmattan som kan behöva så gräs. Faktum är att alla gräsmattor mår bra av att stödsås varje år. Det gör att gräsmattan står emot ogräs bättre och håller sig tät och frodig. Tänk också på att olika grässorter kan se olika ut och att det därför kan vara en fördel att stödså hela gräsmattan för att få ett finare resultat.

När ska man så gräs?

Det går bra att så gräs både under våren och hösten, men allra bäst är sensommar/tidig höst. Då har jorden haft gott om tid att värmas upp medan luften är sval och fuktig, vilket ger goda förutsättningar för gräsfröna. Dessutom blir det lättare att hålla gräsmattan fri från trafik under de närmaste månaderna. Sår du på våren behöver du vara extra noga med vattningen och säkerställa att marktemperaturen överstiger 10 grader.

Stödså gräsmatta steg för steg

Förbered marken genom att rensa bort ogräs, stenar och annat skräp. Klipp eventuellt gräs (och samla upp klippet). Lufta gärna med en vertikalskärare om jorden är kompakt och fyll ut eventuella gropar med dressjord.

  1. Så gräset en vindstilla dag så att fröna inte riskerar att blåsa iväg. Fördela gräsfrö jämnt över området där du vill så. En spridarvagn underlättar om det är ett större område som ska täckas.
  2. Täck fröna med ett tunt lager dressjord eller tryck till dem försiktigt med en kratta så att de får kontakt med befintlig jord. Om du vill kan du lägga på en fiberduk för att skydda sådden mot regn och stark sol.
  3. Vattna lite flera gånger per dag under de första veckorna tills dess att gräset börjat gro ordentligt. Jorden ska hållas fuktig hela tiden men inte bli för blöt. Använd en vattenspridare eller ett munstycke med en svag och finfördelad stråle för att undvika att fröna flyter iväg. Efter ett par veckor kan du successivt minska bevattningen till några gånger i veckan. Fortsätt att vattna regelbundet tills gräset är väletablerat, vilket vanligtvis tar flera månader.
  4. När gräset kommit upp över en halv decimeter är det dags att klippa första gången. Se dock till att inte klippa gräset för kort, spara åtminstone 3 centimeter. Om du vill kan du passa på att gödsla gräsmattan med till exempel gräsmattegödsel eller hönsgödsel – det stärker rötterna och främjar tillväxten.

 

Tips på olika gräsfrön:

Om du har en trött och skadad gräsmatta: Weibulls Renovera Gräsfrö

 

Sveriges mest sålda gräsfrö: Weibulls Villa Classic Gräsfrö 3 kg

 

Ett gräsfrö som passar extra bra för dig med robotgräsklippare: Gräsfrö Extra Green Weibul 1kg

 

Se fler gräsfrön här

Se hela vårt sortiment inom odling och trädgård

 

Läs också: Bästa gräsklipparen – populäraste hand- el-, bensin- & batteridrivna gräsklipparna

Bra att ha hemma:

Gräsgödsel Mossa Och Ogräs Greenkeeping Tergent 10kg

Gräsgödsel Mossa Och Ogräs Greenkeeping Tergent 10kg

329 kr

I lager

Relaterade Artiklar

Bästa grästrimmern – populäraste bensindrivna och batteridrivna grästrimrarna 2024

Kontakta oss

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter