30 dagars öppet köp
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
  • Danmark
  • Suomi
  • Norge
  • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Artiklar & Guider

Hylte

/

Parallax kikarsikte – välj rätt optik för långhållskytte

Parallax kikarsikte – välj rätt optik för långhållskytte

10 oktober 2023

Parallax kikarsikte – välj rätt optik för långhållskytte

10 oktober 2023
Tillbaka till magasin

Är du sugen på att börja med långhållskytte eller ska du ut på bergsjakt med längre skotthåll? Kanske börja jaga toppfågel? Vi ger dig några enkla råd och tips när det gäller optikvalet.

 

Att förstå sitt vapen, sin kulbana och sin förmågas begränsningar gör oss till bättre skyttar och därmed bättre jägare. Att prova på långhållsskytte är därför både roligt och nyttigt. Framförallt om du ska ut och jaga på längre håll är det viktigt att ha övat på längre håll än vad du tänker jaga på.

Vad behövs för långhållskytte?

Den genomsnittliga jägaren tar sällan skott över 150 meter och den utrustningen vi använder oss av har betydligt bättre kapacitet än så. Det går alltså fint att använda sig av sin vanliga jaktbössa och optik för att prova på detta, men det finns mer specialiserade vapen och optik om du önskar ett precist skytte på längre avstånd. En orre på 250 meter är inget stort mål, så det gäller att förbereda sig. Vi kommer främst att beröra optiken i denna guide, men även ge tips på relaterade produkter.

Grundförutsättningar

Du behöver ta reda på din kulbana, ha bra skjutstöd för liggande skytte och gärna självmarkerande måltavlor alternativ skjutplåt. För kulbanan finns det flera behjälpliga appar att ta hjälp av, alternativt prova sig fram. Som bekant agerar en kula olika i olika vapen och väderförhållanden, så för att ha riktig bra träffbilder måste du investera tid för att lära känna din individuella kulbana. Det finns mycket att tänka på kring skjutteknik, vindavdrift och kulrotation, så utforska detta spännande skytte i litteraturen eller forum. Tillbaka till optiken.

Vad är parallaxjustering?

Parallaxjustering behövs för att mekaniskt kompensera för parallaxeffekten. Parallaxeffekten är enkelt uttryckt en förskjutning av träffområdet gentemot ditt riktmedel när ditt öga inte ligger perfekt i linje med kikarobjektivets siktlinje. De flesta kikarsikten har en fast parallaxjustering på 100 meter, så den gemene jägaren märker inte av detta. På längre håll minimerar parallaxjustering den effekten för det aktuella avståndet.

Behöver jag ett ballistiktorn?

För längre håll, över 200 meter, så underlättar ett väl kalibrerat ballistiktorn ditt skytte. Med kalibrerat menas att du har testat dig fram hur din kula agerar i ditt vapen på olika skjutavstånd, alltså hur mycket droppar din kula på de olika avstånden du tänker skjuta på. Tornets targetratt för höjdledsjustering anger bara antal klick du justerar träffbilden i höjdled. Du får själv räkna ut vad som gäller för din kula eller så kalibrerar du ditt torn efter din egen kula.

På längre avstånd kommer även vindavdriften in i spel samt kulans rotation. Här kan du med ett ballistiktorns targetratt för sidjustering anpassa din träffbild efter de rådande förutsättningar genom att bedöma vindstyrka, vinkel och avstånd.

Vilken förstoring är lämplig?

12x uppåt är lämplig förstoring på längre avstånd. På riktigt långa avstånd kan även 12x vara i underkant. Detta skytte, till skillnad från jaktskytte, ger dig tid att sikta in dig ordentligt. Med ett bra stöd kan du därmed hålla riktmedlet centrerat där du vill träffa. Avvikelser från träffbilden kan du sen härleda till skjutteknik eller vind.

Vilken budget?

Du får vad du betalar för är även svaret i detta läge. Det finns budgetvarianter som ger dig möjligheten att prova detta under 5.000 SEK. Mellansegmentet ligger här på mellan 10.000 – 20.000 SEK, medan premium kan nå en bra bit över 40.000 SEK. Ditt behov, ambition och budget får vara dina guidande faktorer. Ljustransmission är inte lika viktigt här medan skärpa och framförallt det mekaniska är viktigt. Du ska kunna lita på att dina klick höjdledes och sidledes är konsekventa över tid.

Mellansegmentet: Trijicon Accupoint Kikarsikte 3-18×50

 

Premium: Zeiss Victory V8 Kikarsikte 2,8-20×56 ASV Riktmedel 60

 

Andra hjälpmedel

Självmarkerande tavlor så du även på håll ser din träffbild.

KÖP HÄR: 5etta Splattertavlor 30×30 cm (11,8×11,8 Inches) 10-pack 

 

Handkikare eller helst tubkikare för att bättre kunna följa din träffbild från din skjutposition.

KÖP HÄR: Focus Hawk 20-60×60 + Tripod 3950

 

Avståndsmätare för att ha en korrekt uppfattning av avståndet.

KÖP HÄR: Genzo Avståndsmätare Taiga

 

Mer avancerade avståndsmätare ger dig även vinkel mot målet, som i fjäll eller bergsmiljö kan vara avgörande för att lyckas.

KÖP HÄR: Leica RANGEMASTER CRF 2400-R

 

För att exakt veta vilka hastighet din kul har i ditt vapen behöver du en kronograf.

KÖP HÄR: Caldwell Ballistic Precision Chronograph

 

Skjutsäckar för gott stöd.

KÖP HÄR: 5etta Bulls Eye Skjutsäckar Fram/bak

 

Vissa kikarsikten har ballistiktorn som extra utrustning. Kolla ifall ditt kikarsikte har denna möjlighet. Zeiss, Swarowski och Blaser erbjuder bland annat dessa för vissa av sina kikarsikten.

KÖP HÄR: Blaser QDC+ B2 (Ballistiskt Torn)

 

Ett sista tips- Temperatur är viktigt för kulbanan! Skjuter du in bössan under sommaren så behöver du justera inskjutningen efter de rådande förhållandena du ställs inför under jakten.

 

Se hela vårt utbud av kikarsikten

Relaterade produkter

5etta Inskjutningsstöd

5etta Inskjutningsstöd

599 kr

I lager
Storsäljare
Focus In Sight Range Finder 1000 m, avståndsmätare

Focus In Sight Range Finder 1000 m, avståndsmätare

Utgången

21%

Relaterade Artiklar

Kontakta oss

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter