30 dagars öppet köp
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
 • Danmark
 • Suomi
 • Norge
 • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Artiklar & Guider

Köp nu - betala i augusti! Gäller köp över 4000:- med Walley

Hylte

/

Afrikansk svinpest – det här behöver du som jägare ha koll på

Afrikansk svinpest – det här behöver du som jägare ha koll på

27 september 2023

Afrikansk svinpest – det här behöver du som jägare ha koll på

27 september 2023
Tillbaka till magasin

I denna artikel går vi igenom vad afrikansk svinpest är, hur du känner igen den och vad du som jägare behöver veta för att förebygga spridning.

 

Den afrikanska svinpesten är en virussjukdom, som ursprungligen kommer från Afrika söder om Sahara. Idag finns den i ett flertal länder i Europa, bland annat i Sverige. Smittan är bara farlig för vildsvin och tamgrisar, alltså ofarlig för människan och andra djur. Viruset kan överleva flera dagar i bloddroppar eller i förorenad jord på kläder eller kängor. Smittade djur dör inom en vecka med hög feber, blödningar på huden och förblåningar vid öronen och extremiteterna. Det går även att vid passning se blödningar, förstorade lymfkörtlar och andra symptom som tyder på att något inte står rätt till med viltet.

Åtgärder för att förebygga vidare spridning av afrikansk svinpest

Det finns saker jaktlag och enskilda jägare kan göra för att minimera spridningen av afrikansk svinpest. Med relativt enkla medel går det att minska risken att sprida smittan vidare. Rekommendationerna nedan är ett axplock och gäller främst för områden runt riskzonen. Men då spridningen kan gå fort, kan en dialog inom jaktlaget kring vad ni vill göra för att hindra spridningen vidare, vara en bra första förebyggande åtgärd att ta till.

 • Rapportera alla OBS på döda eller sjuka vildsvin till SVA.
 • Tvätta era bilars däck efter vistelse i riskområden, en högtryckstvätt kommer här väl till pass. Tryckpump med medlet Virkon räcker gott för desinfektera bildäck och andra utsatta ytor.
 • Tvätta alla kläder, utrustning och kängor med blodfläckar eller jordrester. Alternativt skölj av dem och behandla dem med värme över 60 grader i 30 minuter ifall ni varit i eller nära riskområdet.
 • Använd gärna engångshandskar vid all kontakt med vildsvin och säkra att ni har rena knivar och andra verktyg vid slakten. Säkerställ att allt material från slakteriet med blod tas väl om hand eller eldas upp.
 • Fundera igenom hur ni hanterar slaktrester under höstens jakter. Skölj ur och desinfektera era viltkorgar och baljor efter användning. Engångshandskar, slaktförkläde och desinfektionsmedel sörjer inte bara för god kötthygien utan minimerar även smittspridningen.
 • Tvätta hunden och dess utrustning efter varje jakttillfälle. Tänk på att hundens päls inte mår bra av för många tvättar utan kan behöva lite extra omsorg.
 • Säkerställ god hygien vid utfodring på åteln. Koncentrationen av gris gör denna plats särskilt känslig.
 • Kasta inte matrester, framför allt inte köttprodukter, i naturen utan hantera detta på ett korrekt sätt.

 

Följande artiklar är därmed bra att ha till hands för att skydda sig mot afrikansk svinpest på er mark:

Engångshandskar med god hygien

-Soppåsar för enkel hantering av avfall

Desinfektionsmedel Virkon för utsatta ytor

Tryckpump för desinfektion

Högtryckstvätt för mer kraftfull rengöring

Relaterade produkter

Husqvarna PW360 Högtryckstvätt

Husqvarna PW360 Högtryckstvätt

4.990 kr

5.690 kr

I lager

12%

Relaterade Artiklar

Kontakta oss

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter