30 dagars öppet köp
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
 • Danmark
 • Suomi
 • Norge
 • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Artiklar & Guider

Hylte

/

Krymp elräkningen och spara energi med avfuktare

Krymp elräkningen och spara energi med avfuktare

14 november 2022

Krymp elräkningen och spara energi med avfuktare

14 november 2022
Tillbaka till magasin
Författare: Cecilia Krabbe Erixon
Fotograf: Wood’s

Krymp elräkningen och spara energi med avfuktare


Det går åt betydligt mindre energi för att värma upp torr luft än fuktig, runt 50 procent relativ luftfuktighet (RFU) är optimalt inomhus. En luftavfuktare gör mycket mer än att torka tvätten energisnålt, den håller också inomhusluften på rätt fuktighetsnivå och håller nere energikostnaderna för både uppvärmning och torkning. Wood’s avfuktare i LD-serien är vald till Bäst i Test av Villalivet, testet slog fast att avfuktaren torkar tvätten med minst 55 procent lägre energiförbrukning.

Avfuktare används ofta för att komma till rätta med hög luftfuktighet inomhus, Wood’s moderna avfuktare är också bevisat energisnåla fuktslukare. Att torka tvätten med avfuktare är den minst energikrävande metoden för att ta hand om fukten från våta textilier. Dessutom förhindrar avfuktaren att det uppstår kondens, som kan leda till mögelbildning.

I källare gör en avfuktare att luften blir billigare att värma upp, vilket ger ett behagligare klimat. Är krypgrunden fuktig så fixar avfuktaren även detta. I badrummet, särskilt om tvätt torkas där, gör avfuktaren att tvätten torkar snabbt och problem med kondens undviks.

Med avfuktare kan inomhusklimatet hållas fuktfritt, behagligt och hälsosamt och med rätt luftfuktighet kommer uppvärmningen också kosta mindre.

Fuktsäkra ditt hus, krymp elräkningen
Avfuktare gör gott i hela huset, användningsområdena är många och effekten kommer direkt. Genom att använda en fuktmätare, en hygrometer (WHG-1), blir det enkelt att hålla koll på luftfuktigheten, hur den förändras efter utomhustemperatur och väder, till exempel.

Källarutrymmen
Har huset en fuktig och kall källare kommer en avfuktare inte bara göra luften där mindre rå och mer behaglig, effekten blir också lägre kostnad för uppvärmning av hela huset, eftersom det går åt mindre energi för att värma torr luft, jämfört med fuktig. Avfuktarna i SW-serien från Wood’s är särskilt bra för källare, då de är kraftfulla nog att rotera luften effektivt. Hög genomströmning av luft behövs för effektiv avfuktning, speciellt om det är flera rum i källaren. Vi har hela rangen som du kan läsa mer om här: SW22FW, SW38FW, SW42FW till SW59FW.

Tvättstugor och torkrum i källare
I många hem finns tvättstuga och torkrum i källaren, många gånger är det svårt att få tvätten torr. En avfuktare med hög luftgenomströmning torkar tvätten effektivt, samtidigt som överflödig fukt tas om hand och hela utrymmet får behagligare luft. LD-serien från Wood’s är torkrumsavfuktare, särskilt utvecklade för att torka tvätt energisnålt och snabbt. Samtidigt som tvätten torkas snabbt, tack vare den energieffektiva föneffekten, motverkar avfuktaren även uppkomst av mögel, lukter och kvalster. Den varma luft som torkrumsavfuktarna blåser ut genererar 780W värmeenergi för varje liter vatten som avfuktas, vilket ytterligare bidrar till att krympa kostnaderna för uppvärmning. (LD-modellen LD24 har ett mekaniskt vred medan LD44 har en digital display och ett särskilt laundry mood.)

Spara 55 procent energi och få värme i retur när tvätten torkas
Att använda Wood’s avfuktare i LD-serien är det mest energisnåla sättet att torka tvätt, utan att det blir för hög luftfuktighet inomhus. Tvätt som hängtorkas inomhus utan att luften avfuktas genererar fukt, som blir kvar i rummet. Detta ger kondens och långa torktider, på lång sikt kan problem med fuktskador, mögel och dålig lukt.

Slipp kondens och fukt i badrummet, spara energi i hela huset
Ett badrum är alltid fuktutsatt, samtidigt ska både handdukar och ofta även tvätt torkas där. En avfuktare tar bort överflödig fukt och håller samtidigt badrummet behagligt varmt. I många badrum passar en mindre avfuktare bäst, till exempel MDX14. Handdukar och tvätt som hängs upp i badrummet kommer torkas snabbt med hjälp av avfuktaren, vilket gör att värmen på element eller handdukshängare kan sänkas. Dessutom kommer handdukarna torka snabbt och hålla sig fräscha längre.

En avfuktad krypgrund gör gott i hela huset
Krypgrunden är ofta en källa till fukt. När den kallare utomhustemperaturen möter det varmare inomhusklimatet bildas kondens, så småningom kan även problem med fuktskador och mögel uppstå. Genom att använda avfuktare i husets krypgrund blir uppvärmningen billigare, totalt sett. Detta beror på att det går åt avsevärt mer energi för att värma upp fuktig luft, jämfört med att värma upp torrare luft. Det är bra att sikta på runt 50 procent relativ luftfuktighet för att hålla uppvärmningskostnaderna nere.

Tips för bästa effekt med avfuktare i krypgrund
Hög luftgenomströmning är avgörande när krypgrunder ska avfuktas, så att luften roteras ordentligt i alla vinklar och vrår. Därför bör man välja en kraftfull avfuktare, som SW-serien från Wood’s. Väljer man att använda en mindre, billigare luftavfuktare med lägre effekt blir det ofta dyrare i längden, eftersom den behöver vara i gång hela tiden för att uppnå önskad luftfuktighetsnivå.

Ventiler i krypgrunden ska alltid tätas ordentligt och avfuktaren ska placeras så nära mitten av utrymmet som det går för bästa effekt. Kondensvattnet avleds smidigt med en slang och med en hygrometer är det lätt att hålla koll på luftfuktigheten.


Fördelar med Wood’s avfuktare i hela huset:

 • Fuktskador förebyggs
 • Mögelpåväxt förhindras
 • Veden torkar och verktyg rostar inte
 • Tvätten torkar fort, energieffektivt och utan slitage
 • Unken lukt försvinner
 • Torrare luft, färre spindlar
 • Det blir billigare att värma upp hus och byggnader

 

Fördelar med Wood’s avfuktare jämfört med andra:

 • Överlägsen luftgenomströmning
 • Samtliga modeller kan anslutas direkt till avlopp via slang
 • Marknadens mest energieffektiva avfuktare
 • Avfuktar flest liter vatten per kWh
 • Upp till 10 års garanti

 

Med avfuktare från Wood’s förebyggs fukt- och mögelproblem i ditt hus. De kräver ingen krånglig installation, det är bara att sätta i kontakten och ställa in önskad luftfuktighet. Sedan sköter avfuktaren sig själv. Det är enkelt att ställa in önskad luftfuktighet och genom att reglera detta hålls energiförbrukningen nere, samtidigt som avfuktaren blir ett tryggt och pålitligt skydd mot fukt och mögel.

Se alla modeller här
Woods Avfuktare LD44

Woods Avfuktare LD44

5.790 kr

6.227 kr

I lager
Storsäljare

7%

Relaterade Artiklar

Afrikansk svinpest – det här behöver du som jägare ha koll på

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter