30 dagars öppet köp
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
  • Danmark
  • Suomi
  • Norge
  • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Artiklar & Guider

Hylte

/

Tyngdtäcken för barn och vuxna

Tyngdtäcken för barn och vuxna

18 oktober 2021

Tyngdtäcken för barn och vuxna

18 oktober 2021
Tillbaka till magasin
Författare: Alexandra Larsson
Fotograf: Cura of Sweden

Tyngdtäcke för både barn och vuxna - välj ett täcke med den vikt som passar dig


Studier visar att vi människor i genomsnitt sover ungefär en tredjedel av våra liv och det är när vi sover som kroppen och hjärnan får chansen att återhämta sig och bearbeta alla nya intryck. Trots att sömnen är så viktig för vår hälsa lider miljontals svenskar då och då av insomningsproblem. Fler och fler upptäcker vilken effekt tyngdtäcken ger och populariteten av tyngdtäcken har ökat enormt mycket under de senaste åren! Att sova tillräckligt gör att du hanterar stress och påfrestningar bättre samt kan minska risken för sjukdomar som förhöjda blodfetter, hjärt- och kärlsjukdomar, depression och utmattningssyndrom. Att börja använda ett tyngdtäcke är därför ett klokt val du kan göra om du strävar efter att uppnå både en bättre sömn och hälsa.

Hur fungerar tyngdtäcken?

Tyngdtäcken skapar ett tryck mot din hud, ungefär som när vi blir omfamnade av någon. Detta stimulerar djupt liggande hudreceptorer, som i sin tur signalerar till vårt hormonsystem att producera och frisätta mer må bra-hormoner som oxytocin och serotonin. Detta resulterar i ökad avslappning och bättre sömn för de flesta personerna som sover med tyngdtäcke.

En övervägande majoritet av de som använt tyngdtäcken rapporterar positiva erfarenheter som minskad oro och ökad sömnkvalitet. I samband med att så många personer berättar om sina positiva erfarenheter av tyngdtäcken har det även påbörjats allt fler vetenskapliga studier kring tyngdtäcken.

2020 genomfördes den första svenska studien med placebotyngdtäcken. Studien, som genomfördes vid Karolinska Institutet 2020 visade att deltagare som sov med kedje-täcken (en typ av tyngdtäcken) uppvisade bättre sömn, ökad aktivitet på dagtid och minskade symtom av trötthet, depression och ångest jämfört med en grupp personer som i samma studie inte använde tyngdtäcke.

Vilken vikt ska jag välja på tyngdtäcke?

CURA of Sweden rekommenderar att du väljer ett täcke som motsvarar 10-15% av din kroppsvikt. Om du t.ex. väger 70 kg, väljer du ett täcke som väger 7-9 kg. Det här är dock bara en rekommendation, och vilken vikt man trivs bäst med är helt individuellt. Om du lider av stora sömnproblem och/eller ångest kan det vara en god idé att välja ett tyngre täcke.

Varför är sömnen så viktig?

Sömnen behövs för att både kroppen och hjärnan ska få chansen att återhämta sig och bearbeta alla dagliga intryck. Att sova gott är viktigt för oss alla och inte minst för barn och ungdomar som växer eftersom tillväxthormon bildas under sömnen.

När vi sover varvar kroppen ner, blodtrycket sjunker, musklerna slappnar av samt pulsen och kroppstemperaturen sjunker. Kroppens immunsystem aktiveras och viktiga hormoner bildas – samtidigt som produktionen av stresshormoner minskar. Dessutom lagras minnen samt både nya intryck och kunskap under sömnen.

Om du sover gott kommer du även att hantera såväl stress som påfrestningar bättre än om du inte får tillräckligt med sömn. Som vi även nämnt tidigare kan en god sömn även minska risken för sjukdomar som förhöjda blodfetter, hjärt- och kärlsjukdomar, depression och utmattningssyndrom!

Vem kan använda tyngdtäcke?

  • I stort sett alla personer: Idag vet vi att tyngdtäckets effekter gäller för alla, oavsett medicinsk bakgrund och grad av sömnbesvär. Även personer som anser sig sova bra upplever att tyngdtäcket förbättrar sömnen! 
  • Inom vården: Tyngdtäcken har inom vården använts som hjälpmedel vid sömnproblem under flera års tid inte minst till patienter med demens, adhd och depressioner.. Arbetsterapeuter föreskriver tyngdtäcken även till patienter med sömn -, oro – och ångestrelaterade problem. Dessutom har vården även under många års tid föreskrivit just tyngdtäcken som ett sömnhjälpmedel för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd eller autism.
  • Gravida: Många upplever att graviditeten innebär sömnproblem. Vissa har svårt att sova tidigt i graviditeten, medan andra sover dåligt mot slutet av graviditeten. I båda fallen kan tyngdtäcken bidra till avslappning och bättre sömn. Ett tyngdtäckes tyngd och tryck fördelas jämnt över hela kroppen, vilket gör att det är möjligt att även använda ett tyngdtäcke under graviditeten.  Som ett generellt råd till alla gravida rekommenderas att rådfråga med din barnmorska vid osäkerhet kring användande och vikt i samband med just din graviditet.
  • Barn över 3 år: Även barn kan uppleva sömnsvårigheter och ha svårt att komma till ro, eller känna sig otrygga och ha mardrömmar. Ett tyngdtäcke kan hjälpa barn av slappna av och komma ner i varv. Studier har funnit att tyngdtäcken hjälper barnen att slappna av, komma till ro och sova bättre.

När ska man inte använda tyngdtäcke?

  • Barn under 3 år: Bör ej använda tyngdtäcke eftersom de kan ha svårt att själva ta bort täcket om det hamnar över ansiktet och även ha svårt att kunna uttrycka sig om de inte vill ha täcket på sig.
  • Person med sjukdomsproblematik: Har du en sjukdomsproblematik med exempelvis allvarligt nedsatt hjärt- eller lungkapacitet, nedsatt muskelfunktion, epilepsi, hjärtsvikt, nedsatt andningskapacitet, kronisk rörelsenedsättning eller ökad känslighet för trycksår bör du alltid rådgöra med din läkare först kring användande av tyngdtäcke.

CURA of Sweden

CURA of Sweden grundades år 2017 och är ett svenskt företag som jobbar med sovrumsprodukter som bidrar till en bättre sömn. Deras tyngdtäcken kan antingen användas precis som ett vanligt täcke i sängen när du sover alternativt under dagen för att lindra stress, oro eller ångest.

Tyngden, trycket och den omslutande effekten från ett tyngdtäcke genererar en mängd positiva känslor som bidrar till ökad avslappning och bättre sömnkvalité för de allra flesta. I en kundundersökning med 450 deltagare angav 90 % att de upplevde bättre sömn när de använde CURA tyngdtäcke, och hela 92 % upplevde ökad avslappning. Därtill ansåg 86 % av användarna att CURA-täcket var skönare än deras tidigare täcken, och hela 96 % rekommenderar CURA till sina vänner.

Förutom bättre avslappning och sömnkvalitet var även tyngdtäckets komfort något som gav utslag i undersökningens resultat, då 86 procent av användarna angav att tyngdtäcket från CURA var skönare än deras tidigare täcken.

CURA’s tyngdtäcken är marknadens mest certifierade tyngdtäcken med CE-märkning och certifikat från Sedex, OEKO-TEX och BSCI. Deras täcken har dessutom kvalitetstestats hos RISE (svenska statens forskningsinstitut), och är registrerade som medicintekniska hjälpmedel hos Läkemedelsverket. Detta säkerställer att både produktionen och själva produkten möter högt ställda krav inom hälsa, säkerhet, funktion, miljöpåverkan och arbetsvillkor.

Relaterade produkter

Relaterade Artiklar

Afrikansk svinpest – det här behöver du som jägare ha koll på

Kontakta oss

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter