30 dagars öppet köp
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
  • Danmark
  • Suomi
  • Norge
  • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Artiklar & Guider

Handla nu, betala i juli! Gäller för köp över 4000:- med Walley.

Hylte

/

Spannmålsjakt

Spannmålsjakt

16 juni 2021

Spannmålsjakt

16 juni 2021
Tillbaka till magasin
Författare: Daniel Hjort
Fotograf: Daniel Hjort

Spannmålsjakt


Jakten på vildsvin i spannmål är en av de mest populära sommarjakterna i mellersta och södra Sverige då grödorna växer som bäst. Det är både en spännande jakt och en viktig del i arbetet för att minska vildsvinsskador på grödorna. Att bedriva spannmålsjakt kräver både listighet och tålamod hos en jägare då vildsvinen ofta är svåra att komma åt i det skyddande spannmålet.

En av svårigheterna med spannmålsjakt är att välja ut rätt djur, årsgris eller galt är de djuren som du främst bör sikta in dig på. Var alltid försiktig och försäkra dig om att det inte är en sugga när du ska skjuta på större vildsvin. Oftast är det bara stora suggor och galtar som syns för blotta ögat även på längre avstånd så därför kommer ett lite högre jakttorn väl till pass. Det finns flera fördelar med att komma upp från marken när du jagar i spannmål dels eftersom du får en bättre överblick och dessutom en markant bättre skjutvinkel. 

Vildsvinen är väldigt trygga i det höga spannmålet och du kan därför som jägare komma riktigt nära inpå djuren. Ibland måste du gå efter dem för att kunna komma till skott på rätt djur då de små skjutbara vildsvinen inte syns i det höga spannmålet. I detta läget gäller det att du har full koll på omgivningen, det är inte ovanligt att vildsvinen står tätt ihop och det kan vara väldigt svårt att se om det står mer än ett vildsvin i skjutgatan.

Tips på förberedelser som ökar chanserna för en effektiv jakt:

  • Att förbereda din jakt ett tag innan spannmålen “går i mjölke” är alltid bra eftersom mjölkmogna grödor med sin goda smak lockar till sig vildsvinen. 
  • Förbered även skjutgator och jakttorn i den mån det är möjligt, ha ett tätt samarbete med bönderna och be om hjälp med skjutgator i och runt fältet. Detta kommer underlätta för dig som jägare då det blir smidigare att komma åt rätt vildsvin samt för att du snabbt ska kunna stoppa djuren i tidigt skede. 
  • Tänk på att hålla bra koll i spannmålen, kolla därför dagligen efter eventuella skador eller stigar in på fälten. En grupp med vildsvin kan nämligen över en natt förstöra enorma ytor om du har otur. 
  • Försök att hitta vildsvinens vanliga stråk där de brukar röra sig och sätt upp åtelkameror för att bevaka in- och utgångarna till fälten. 
  • Stör vildsvinen så mycket som möjligt. Kommer du inte åt att skjuta ett vildsvin så kan du göra det obekvämt för dem genom att väsnas och föra oljud. 

Val av optik

Det finns flera olika val av optik till spannmålsjakten, du kan välja allt ifrån ett kikarsikte med lite bättre ljusinsläpp, IR-sikte eller ett termiskt sikte. Se våra mörkersikten.  Det vanligaste vid spannmålsjakt är att använda en färgad lampa (grön förslagsvis) som placeras på kikare eller annat passande ställe på ditt vapen.  

Vi säljer ett brett utbud av produkter för spannmålsjakt som du hittar på vår hemsida och i vår butik. Välkommen att kontakta vår kunniga personal om du behöver hjälp.

Relaterade produkter

Genzo XO-G1000 LED-lampa 1000 Lumen

Genzo XO-G1000 LED-lampa 1000 Lumen

799 kr

I lager

Relaterade Artiklar

Afrikansk svinpest – det här behöver du som jägare ha koll på

Kontakta oss

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter