Öppet köp till 15 januari
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
  • Danmark
  • Suomi
  • Norge
  • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Artiklar & Guider

Hylte

/

Skjuta in kikarsikte – justera och ställ in kikarsiktet inför jaktsäsongen

Skjuta in kikarsikte – justera och ställ in kikarsiktet inför jaktsäsongen

13 oktober 2023

Skjuta in kikarsikte – justera och ställ in kikarsiktet inför jaktsäsongen

13 oktober 2023
Tillbaka till magasin

Att skjuta in sitt kikarsikte är viktigt och något som även ska kontrolleras inför varje jaktsäsong. Det är inte svårt, men det finns några enkla tekniker för att göra inskjutningen ännu enklare.

Skjut in kikarsikte med överslag

Det är brukligt att skjuta in sitt kikarsikte på 100 meter och du kan se på din kulbana att det brukar ge en bra träffbild mellan 0-150 meter. Skjuter du dessutom in kikarsiktet med 3-4 centimeter överslag på 100 meter så har du en bra träffbild på både cirka 80 meter respektive cirka 150 meter. Tänk på att din kulbana gentemot din siktlinje är stigande i början, så du skjuter lågt på korta håll.

Grovinrikta ditt kikarsikte

Börja med att grovinrikta ditt kikarsikte. Dra ut slutstycket helt och rikta vapnet mot måltavlan genom att titta genom pipan. Efter det justerar du riktmedlet i ditt kikarsikte till måltavlan med justeringsrattarna för höjdled och sidojustering. Det finns även lasrar som kan föras in i pipan och sedan justerar du riktmedlet mot den röda laserpunkten. Bushnell Laser Boresighter (hylte-lantman.com) Detta är dock bara grovjusteringar och en mer finjustering måste göras.

Inskjutning med hjälp av justeringsrattarna

Skjut en serie av tre skott mot tavlan. Dessa tre skott borde vara inom en snusdosa, annars har du problem med vapnet eller skjuttekniken. Medelpunkten av dessa är den träffbild som du beräknar avståndet i centimeter i höjdled och sidled från din önskade träffpunkt. Därefter justerar du kikarsiktet med hjälp av justeringsrattarna. Det står oftast på kikarsiktet åt vilket håll du förflyttar riktmedlet, men tänk på att du förflyttar själva träffbilden. Alltså skjuter du högt skruvar du ner, skjuter du vänster skruvar du höger. Skjut en ny serie på tre skott och finjustera vid behov. När du är klar kan det vara värt att skaka om vapnet en gång och ta ett extra kontrollskott så att du vet att kikarsiktet tål vanlig hantering.

Nedan finner du en enkel latmask för många klick du behöver för att justera olika typer av kikarsikten:

Förenklad inskjutning

Även här skjuter du in kikarsiktet med tre skott men istället för att räkna ut avståndet säkrar du att vapnet sitter stadigt i skjutstödet medan riktmedlet pekar mot den önskade målbilden. Därefter justerar du kikarsiktets riktmedel försiktigt (utan att vapnet rör sig) till den faktiska träffbilden. Nu borde vapnets träffbild motsvarar kikarsiktets riktmedel, kontrollera med tre skott. Är du van skytt och har ett väldigt bra stöd kan detta göras med totalt 2 skott.

Ett sista tips. När du känner dig trygg med inskjutningen kan det vara värt att på ett kortare håll, typ 25 meter, sätta upp en mindre måltavla i papp. Skjut sedan mot målet genom att sikta på mittpunkten på måltavlan. Skottet kommer ta lågt. Är olyckan framme och du blir osäker på träffbilden efter att slagit i bössan hårt, så har du nu ett räddande hjälpmedel. Hitta en plats på 25 meter på jaktmarken och ta ett kontrollskott på mot samma måltavla. Du borde träffa nära det existerande hålet, annars behöver du skjuta in vapnet igen.

Vad behöver jag för att ställa in kikarsiktet?

Skjutstöd är det viktigaste hjälpmedlet och då pratar vi bänkskjutstöd. Vapnet ska ligga så stabilt som möjligt så att du kan upprepa samma träffbild kontinuerligt. Här kan det vara värt att nämna att det är viktigt att du skjuter in ditt vapen själv, för alla har personliga skjuttekniker som kan påverka träffbilden.

Vi rekommenderar: 5etta Inskjutningsstöd

Du behöver skjuta in ditt vapen med den ammunition du jagar med, dock så kan du oftast grovinrikta kikarsiktet med billigare övningsammunition. I bästa fall hittar du en övningsammunition som beter sig väldigt likt din jaktammo på ditt inskjutningsavstånd.

Du finner vårt sortiment av kulammunition här

Anpassade inskjutningstavlor guidar dig under processen med antal click per ruta ifrån mittpunkten. Har du tillgång till en inskjutningstunnel på din lokala skjutbana så underlättar det mycket. Då får du direkt feedback på din träffbild.

Vi rekommenderar: Briv Inskjutningstavla 100meter 5-Pack

Se allt inom skjutmål här

Se allt inom skjutstöd här

Se allt inom ammunition här

Rekommenderade produkter:

5etta Inskjutningsstöd

5etta Inskjutningsstöd

599 kr

I lager
Storsäljare

Relaterade Artiklar

Present till jägare – 10 tips för jägaren som har det mesta

Kontakta oss

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Katalog

Bläddra i vår Woodline-katalog

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter