30 dagars öppet köp
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
  • Danmark
  • Suomi
  • Norge
  • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Artiklar & Guider

Handla nu, betala i juni! Gäller för köp över 4000:- med Walley.

Hylte

/

Så väljer du bästa jaktradion utifrån dina behov

Så väljer du bästa jaktradion utifrån dina behov

22 mars 2024

Så väljer du bästa jaktradion utifrån dina behov

22 mars 2024
Tillbaka till magasin

Jaktradion är nästan lika självklar på jakten som vapnet, i alla fall om du är med på drevjakt. Här tittar vi närmare på vad du behöver ha koll på för att välja den bästa jaktradion för just dig.

 

Välj en jaktradio med rätt frekvens

Det finns två typer av radiofrekvenser att hålla koll på; 155 mHz och 31 mHz. Vad som passar dig bäst beror på vilken frekvens ditt jaktlag använder, då de inte är kompatibla. Generellt är 31 mHz mer vanligt i norr medan 155 mHz dominerar i söder. De flesta radioapparater säljs i båda utförandena, men det finns numera också modeller som klarar båda frekvenserna.

Jaktradions räckvidd

Räckvidd är viktigt och något du bör beakta i ditt val. Det finns goda skäl varför de flesta jaktlagen i norr använder sig av 31 mhz, för även om 155 mhz har längre räckvidd så klarar 31 mHz kuperad eller bergig terräng mycket bättre. Dock är inte valet alltid ditt, ditt jaktlag avgör det. Annars gäller det klassiska talesättet “du får vad du betalar för”. Kvaliteten avgör räckvidden, och än viktigare, hur bra ljudkvalitet som faktiskt sänds ut eller tas emot. Att kunna bli hörd och höras tydligt är en viktig aspekt som inte ska underskattas.

Digital jaktradio

En nyhet på jaktradiomarknaden är den digitala jaktradion. Det finns två varianter; IDAS och DMR och återigen är det viktigt att veta vilken typ jaktlaget använder sig av. Fördelen med en digital jaktradio är bättre ljudkvalitet, mindre störningar samt möjligheten att kommunicera med enskilda individer. Nackdelen är att den inte är särskilt vanlig ännu och att räckvidden är mer begränsad. När gränsen för räckvidden väl är nådd så slutar en digital jaktradio tvärt att kommunicera, till skillnad från den analoga som får en gradvis förändrad ljudkvalitet.

7 saker att tänka på inför valet av jaktradio

  1. Hur ofta kommer jag att jaga? En dyrare radio kanske inte är försvarbar om du bara jagar vid enstaka tillfällen.
  2. Går du som hundförare eller agerar du jaktledare? Då kan batteritiden vara extra viktig.
  3. Har ni kuperad terräng eller stora marker? Då kan kvaliteten och räckvidden vara avgörande.
  4. Vill du kunna koppla ihop din radio med ditt hörselskydd? Bluetooth eller genom sladd?
  5. Vattentålighet är självklar men här är IP-klassen avgörande. Vissa tål fukt (IP 67), andra klarar kraftigt ihållande regn (IP 68).
  6. De flesta jaktlag kräver att du kan justera pilottonen, vilket också de flesta moderna radioapparater klarar av.
  7. Användarvänlighet! Många har stått med sina radioapparater i skogen och glömt hur man just byter pilottonen…Du önskar också en lätt och smidig radio, som inte stör din jakt.

 

Tips på jaktradios beroende på budget

 

Budgetalternativet: Shinwa Radio PT-1337

En enkel och billig radio inom 155 mHz. Har alla grundläggande funktioner inklusive pilotton och 18h batteritid. Bra storlek och vikt med relativt liten display. Vatten- och dammtät IP67.

 

Smarta valet: Genzo Royal 155XMT

En smart och prisvärd jaktradio. Robust och med lång räckvidd gör denna radio till ett bra val. Finns både 31 eller 155 alternativ. Batteritid upp till 80h. IP 68, vilket gör den extremt tålig.

 

Premiumvalet: Lafayette Smart 155 Mhz Blåtand

En användarvänlig jaktradio med god räckvidd och bra ljudkvalitet. Finns både som 155 och 31 utförande. Stor display och enkel menyhantering. IP68 ger väldigt bra skydd mot damm och regn.

Tillbehör du bör beakta inför valet av radioapparat

  • Vissa jaktmarkers storlek eller topografi kräver en längre skogsantenn
  • Bluetoothslinga till radion om det inte finns med som standard
  • Öronsnäcka med PPT (push-to-talk) (dock en källa för problem över tid men smidig när den fungerar)
  • Kabel till dina hörselkåpor
  • Extra batterier

Tänk på att tillbehör till radioapparater är förbrukningsvaror, så ha gärna en reservdel med dig. Det gäller framförallt ett extra batteri samt en extra öronsnäcka. Det finns ett återkommande bekymmer under jakten att en jaktradio börjar sända konstant, oftast är det ett felande tillbehör som är boven vid dessa tillfällen. Ett störande och irriterande moment för de andra jägarna, så se över utrustningen regelbundet och ersätt misstänkt trasiga tillbehör.

Här hittar du alla våra jaktradios samt praktiska tillbehör

Till sist! Tänk på att allt du säger i en jaktradio kan potentiellt höras av vem som helst, även av individer utanför jaktlaget. Kommunicera korrekt och fåordigt, så får alla en trevlig jaktdag med fokus på jaktupplevelse.

 

Relaterade Artiklar

Kontakta oss

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter