30 dagars öppet köp
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
  • Danmark
  • Suomi
  • Norge
  • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Artiklar & Guider

Handla nu, betala i juli! Gäller för köp över 4000:- med Walley.

Hylte

/

Så här anlägger du en åtel

Så här anlägger du en åtel

16 juni 2021

Så här anlägger du en åtel

16 juni 2021
Tillbaka till magasin
Författare: Daniel Hjort
Fotograf: Svenning Carlsson

Så här anlägger du en åtel


Jakt på vildsvin kan utövas på många olika sätt men en av de mest populära jaktformerna är åteljakt. Åteljakt kan låta enkelt men det finns mycket man måste tänka på för att lyckas på bästa sätt. I den här guiden går vi igenom några punkter som är viktiga att tänka på när du ska anlägga en åtel.

Val av plats

Det absolut viktigaste man ska tänka på när man startar en åtel är på vilken plats den ska anläggas. Vildsvinen har ett extremt bra luktsinne och känner en människas vittring på väldigt långa avstånd. Därför är det viktigt att först ta reda på hur vinden oftast ligger. Du vill, om möjligt, alltid ha vinden från åteln med riktning mot kojan eller tornet som jakten ska ske från. Vildsvinen trivs bra i tät vegetation där de kan känna sig trygga. Därför är det ett stort plus om man kan hitta ett område mitt inne i en plantering. Där kommer vildsvinen med all säkerhet att känna sig trygga. 

Provmata först

Ibland hittar man, vad man själv tror, är den ”perfekta platsen” för en åtel. Man bygger vakkoja och ställning till foderspridare och startar upp allt men efter några veckor visar det sig att vildsvinen inte besöker den tänkta åtelplatsen. Då är jobbet du lagt ner förgäves och du får göra om allt igen. Därför är det alltid bättre att provmata på den tänkta platsen innan du drar igång på riktigt. Börja med att pensla ut vildsvinstjära på ett träd samt hälla ut lite majs eller en rulltunna med majs i. På så sätt kommer du ganska snart att se om vildsvinen tycker om sin nya matplats! När du vet att vildsvinen besöker din åtel är det dags att bygga din åtelplats.

Produkter till åteln

Det finns en mängd produkter för åteljakt och det kan kännas svårt att veta vad du ska använda för bästa resultat. På Hylte Jakt & Lantman har vi allt som du behöver till din åtel. Hos oss hittar du allt från en enkel foderspridare till ett komplett åtelpaket. Vi har också ett brett sortiment med lockmedel, kameror, belysning mm.

Att mata rätt

När vildsvinen har börjat besöka din åtel och du jagar där så vill du att vildsvinen stannar länge. Mata så lite som möjligt och ställ in din spridare på olika tider. Det är bra att sprida en sekund vid tre-fyra tillfällen under samma kväll. Vildsvinen är smarta och kommer snart att lära sig vilka tider maten är serverad. Med en spridare från Genzo kan du ha sex olika spridningstider per dygn. 

Ett extra tips för att underhålla vildsvinen så länge som möjligt är att du har en rulltunna/dunk med t.ex majs i. Det är en bra sysselsättning och det tar lång tid för vildsvinen att äta upp maten. Strö gärna ut halm eller hö på din åtel. Detta gör att fåglarna har svårt att plocka upp maten från marken och den får ligga kvar till vildsvinen kommer. Halmen gör även att det tar längre tid för vildsvinen att äta.

Tillverka en majsbomb

Vildsvinen tycker om majs. Om du jäser majsen får du en så kallad majsbomb och det gillar vildsvinen extra mycket!

Detta behöver du:

  • 5-6 liter majs
  • ca 8 liter vatten
  • 1 paket jäst eller 1 påse torrjäst
  • 2 burkar öl (33 cl)
  • 1,5 kg socker

 

Eller gör det enkelt för dig och köp en färdig 5etta Boost Bomb

Häll majsen i en hink och fyll upp med vatten så att vattennivån är cirka en centimeter över majsen. Tillsätt jäst och socker. Hinken får inte vara helt full eftersom majsen kommer att svälla under jäsningsprocessen. Placera hinken där det är någorlunda varmt samt en jämn temperatur. Majsen börjar då jäsa. Lägg ett lock över hinken men inte så att det täpper till. Luft ska kunna komma in. När det har slutat bubbla från majsen tillsätter du ölen och ytterligare lite socker, då kommer det att börja bubbla igen. När det återigen har slutat bubbla är majsbomben färdig. Det brukar ta 1-2 veckor. Det ska lukta lite sött, det gillar vildsvinen! Ta inte den för tidigt, då luktar den lite fränt och det gillar de inte lika mycket. Det går även bra att blanda i lite lockmedel i majsbomben. Sprid ut eller gräv ner majsen på åtelplatsen!

Val av vaktorn

Vad ska du sitta i när du ska jaga vildsvinen? Som du nu vet har vildsvinen extremt bra luktsinne och låter sig inte luras så lätt. Därför är det mycket viktigt att man kan stänga inne så mycket vittring som möjligt. Ett välisolerat torn är klart bäst men det kan även fungera med enklare lösningar som t.ex vanliga, höga jakttorn. 

Håll koll på viltet

Förhoppningsvis kommer du att få många vildsvin och även andra djur på din åtel. Då kommer vi till en annan viktig men rolig punkt: Att hålla koll på vilket vilt som besöker din åtel! Det är både lärorikt och väldigt kul och då behöver du en åtelkamera. Att välja kamera och andra produkter är inte alltid lätt men det hjälper vi dig gärna med! Vänligen kontakta vår kunniga personal som gärna hjälper dig med dina frågor kring din åtel.

Relaterade produkter

Genzo Solid Foderspridare

Genzo Solid Foderspridare

579 kr

I lager

Relaterade Artiklar

Kontakta oss

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter