30 dagars öppet köp
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
  • Danmark
  • Suomi
  • Norge
  • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Våryra

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Upp till 77% rabatt - sänkt pris på 1000-tals produkter!

Se alla erbjudanden!

Hylte

/

Så bygger du en foderplats för vildsvin

Så bygger du en foderplats för vildsvin

03 april 2025

Så bygger du en foderplats för vildsvin

03 april 2025
Tillbaka till magasin

Så bygger du en foderplats för vildsvin

Vi följde med vår medarbetare Daniel Hjort ut i skogen där han har stor erfarenhet av vildsvinsförvaltning, foderplatser och jakt i samarbete med bönder. Vi ville fördjupa oss i hans tankar kring utfodring av vildsvin och hur detta kan bidra till en mer hållbar jakt.

– Jag har jagat vildsvin nattetid i över 15 år och under denna tid har jag lärt mig mycket om hur man kan tänka när det kommer till utfodring av vildsvin, jakt på växande gröda och hur man med böndernas hjälp kan försöka minimera skadorna så mycket som möjligt, berättar Daniel Hjort.

En foderplats fungerar på många sätt som en traditionell åtel, med en viktig skillnad – det råder nolltolerans för jakt på eller i närheten av foderplatsen. Syftet är att hålla vildsvinen kvar i skogen så länge som möjligt varje dag, för att minska skador på åkrar och grödor.

– Jag vet att det skiljer sig mycket beroende på vart marken ligger och hur jakten bedrivs på de olika platserna. Genom åren har jag testat många olika varianter för en lyckad foderplats, en del har varit helt förkastliga och andra har visat sig fungera riktigt bra. Jag har även observerat att när jag är med andra jägare på andra platser i Sverige så kan det variera väldigt mycket med val av plats för foderplatserna. I mitt fall jagar jag mitt i de småländska skogarna och där är det stora områden som planteringar blandat med mossmark och en hel del insprängda fält och åkrar. Detta gör att vildsvinen har stora skyddade områden att röra sig på och många åkrar att besöka i sin jakt på mat. I denna guiden tänkte jag därför dela med mig av hur jag gör med min foderplats i dagsläget på den mark jag sköter jakt och utfodring på.

Steg för att anlägga en foderplats

1. Välj rätt plats!

Platsen är avgörande för en framgångsrik foderplats. Vildsvin trivs bäst i skogsområden med tät vegetation, gärna nära vatten och långt från mänsklig aktivitet.

  • Skogsmark och skyddade områden: Vildsvin gillar ofta att röra sig i skogsområden där de kan finna både skydd och föda. Om du har möjlighet att placera foderplatsen långt från öppen mark är detta ett plus. En foderplats ska gärna ligga på en ostörd plats där vildsvinen har nära till skydd.
  • Vattenkällor: Vildsvin söker sig ofta till områden med vatten, vassar och sankmark så om du kan placera foderplatsen nära en vass, plantering, eller sankmark kan du öka chansen att locka till dig djuren.
  • Skydd från människor: Vildsvin är skyggare än man kanske tror och föredrar områden med låg mänsklig aktivitet. Tänk på att placera foderplatsen på en plats som är svåråtkomlig för människor, vilket gör det lättare för vildsvinen att komma dit utan störningar. Ju lugnare vildsvinen har det på sin foderplats desto mer kommer de att besöka den. Försök att störa så lite som möjligt på dina foderplatser.


När du hittat en lämplig plats behöver du inte direkt ställa upp foderspridare med mat. Testa istället att tjära ett träd, sprid ut lite mat (majs) på marken och ställ dit en simpel dunk eller tunna som du borrat några hål i, detta blir då en “rulltunna” som håller vildsvinen sysselsatta. Detta för att se om vildsvinen dras till den tänkta platsen, gör dom det så kan du sen ställa ut foderspridare.

Just på denna foderplats där bilderna är tagna har markägaren gett klartecken att börja fodra då platsen är en gammal hage som inte ska användas mer. Platsen ligger 1 km från närmsta vall och är omgärdat av stora planteringar, här tror jag blir ett bra tillhåll för vildsvinen.

2. Välj rätt foder

När du har valt rätt plats för foderplatsen, är nästa steg att bestämma vad du ska använda för foder. Vildsvin är allätare och kan äta en mängd olika födoämnen, men vissa är mer lockande än andra. Här är några exempel på foder som fungerar bra för att locka vildsvin:

  • Majs: Majs är mycket populärt bland vildsvin, då det ger både energi och näring. Det är ett utmärkt val för en foderplats.
  • Vete eller annan spannmål: Nästan all form av spannmål är lockande för vildsvinen, vete och havre är 2 spannmål som brukar funka väldigt bra i kombination med majs exempelvis.
  • Bär och frukt: Vildsvin älskar bär, äpplen och andra frukter, och om du kan hitta ett sätt att placera dessa på foderplatsen kan du också locka till dig djuren. Hösten är en bra tid på året att ta hand om fallfrukt och lämna till vildsvinen.
  • Potatis eller rotsaker: Rotsaker som potatis eller morötter är också en bra källa till näring för vildsvin. Dessa kan vara särskilt effektiva under höst och vinter när annan föda är knapp.
  • Lockande doftmedel: Användning av lockande doftmedel är ett vinnande koncept då vildsvinen har ett extremt bra luktsinne och känner dessa lockmedel på väldigt långa avstånd. 5etta Boost har visat sig vara ett av marknadens mest effektiva lockmedel, det finns i många olika smaker och dofter.

3. Regelbunden påfyllning av foder

För att hålla vildsvinen på foderplatsen över tid behöver du vara konsekvent med att fylla på spridaren, det är viktigt att spridaren aldrig går tom, vildsvinen lär sig snabbt om maten är slut och kan du ge sig ut på födosök och med stor risk hitta ut på fälten där du inte vill ha dom. Vildsvin är kloka och lär sig snabbt var de hittar mat, så det är viktigt att du fortsätter att mata dem regelbundet.

  • Tidpunkt: Vildsvinen är väldigt smarta djur som lär sig tiderna din spridare sprider ut majsen och man brukar säga att man kan ställa klockan efter hur exakta vildsvinen är med sina besök på foder platserna. För bästa resultat bör du låta spridaren gå igång vid samma tid varje dag, gärna så tidigt som möjligt då man vill att vildsvinen ska komma till foderplatserna direkt när dom lämnar dagligen för att ge sig ut på födosök. Du kan med fördel använda en digital timer för foderspridare till exempel!
  • Variera foder: Vildsvin gillar variation, så det kan vara bra att byta ut eller komplettera fodret med olika typer av föda för att hålla deras intresse vid liv. Just på mina foderplatser är det majs, vete och krossad havre som är mest attraktivt.

En foderplats ska helst vara aktiv året runt, men om man måste välja en tid på året skulle jag säga att vår och sommar är den viktigaste perioden. Då växer det för fullt och bönderna är igång med att så spannmål och spannmålen lockar vildsvinen till dessa platser.

4. Se till att det tar tid

När du är igång med din foderplats kan du lätt addera en rulltunna eller andra former av aktivitet för vildsvinen, en tunna med små hål i kommer få vildsvinen att stanna mycket längre på foderplatsen, och ju mer tid dom spenderar på din foderplats ju mindre tid har dom på sig att böka på exempelvis en nysådd.

5. Jakt på eller i närheten av foderplats
Det är aldrig bra att jaga på eller i närheten av en foderplats, hela syftet med en foderplats är att vildsvinen ska ha ett område där de alltid kan känna sig trygga. Vill du bedriva jakt på detta sätt är det en klassisk åtel som gäller.

6. Inventera viltet

  • När du har fått igång din foderplats ordentligt och aktiviteten ökar så är detta ett perfekt tillfälle att inventera viltet på din jaktmark. Där kommer åtelkameran väl till pass.
  • Välj en åtelkamera med smidig bildleverans, själv använder jag mig av appen molnus där jag på ett smidigt sätt kan se alla mina kameror samlat på ett ställe.
  • Pro-optics 4.4G och Bolyguard är de kameror jag använder mig av idag.

Sammanfattning: Fyra tips för att anlägga en foderplats för vildsvin

  1. Välj rätt plats – Tänk på att placera foderplatsen i områden med skog, vatten och låg mänsklig aktivitet.
  2. Välj lockande foder – Använd majs, vete, havre, rotsaker, frukt eller lockande doftmedel för att attrahera vildsvinen. Viktigt att kolla över om det gäller generella regler för utfodring i just ditt län.
  3. Regelbunden påfyllning av foder – Se till att det alltid finns mat på foderplatsen, sprid gärna samma tid varje dag.
  4. Jakt på eller vid foderplats – Jaga aldrig på eller i närheten av en foderplats, allt för att vildsvinen inte ska störas.

Genom att tänka på dessa faktorer kan du skapa en effektiv och hållbar foderplats för vildsvin som både tillfredsställer djurens behov och samtidigt gör det möjligt för dig att observera eller jaga!

Vill du ha allt i ett smidigt paket? Kika gärna in vårt kompletta åtel/foderplats-paket!

Relaterade Artiklar

Kontakta oss

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter