30 dagars öppet köp
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
  • Danmark
  • Suomi
  • Norge
  • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Artiklar & Guider

Handla nu, betala i juli! Gäller för köp över 4000:- med Walley.

Hylte

/

Lyckas med bockjakten

Lyckas med bockjakten

23 juli 2021

Lyckas med bockjakten

23 juli 2021
Tillbaka till magasin
Författare: Mattias Lilja
Fotograf: Jessica Davidsson, Daniel Hjort

Lyckas med bockjaketen – tips från Mattias Lilja

Det är en speciell känsla att stå med geväret på axeln och titta genom handkikaren över ett dimtäckt fält tidig morgon den 16 augusti. Det är samma känsla, samma rutiner, samma förväntningar varje år. Men ändå står man där med ny energi och kraft. För många är det den riktiga starten på en ny jaktsäsong, det är då det är på allvar igen.

Jag har genom åren lagt varierat med tid, vissa år har jag suttit där morgon och kväll i flera veckor, vissa år enbart någon enstaka gång. Resultaten har även dom varierat. Allt från små spetsbockar till bockar som bedömts till medalj har jag haft äran att få fälla och jag vågar i ärlighetens namn påstå att det mest handlat om att starta jaktsäsongen och äntligen få känna alla känslor jakten bidrar med snarare än att fälla störst bock. Självklart är min guldbock från 2018 ett otroligt starkt minne och en jakt och trofé jag är oerhört stolt över.

Se djuret innan det ser dig

Hur en lyckad bockjakt ser ut varierar stort men enligt mig finns det ett par saker att tänka som underlättar och hjälper. Det största misstaget jag gjort genom åren är att jag skrämt djuret jag är ute efter, därför går jag aldrig ut i mörkret. Jag är ute tidigt, men ser jag ingenting väntar jag i bilen tills det ljusnat så pass mycket att jag kan se vad som finns där ute på fältet innan jag går ut och sätter mig. Väl på plats gäller det att smälta in i naturen med ett bra gömsle eller klädsel, samt undvika rörelser.

Förvalta stammen väl

En lyckad bockjakt handlar inte enbart att komma till skott. Det handlar lika mycket om vad du lämnar kvar till nästa år och åren därpå. Genom att förvalta och skjuta ”rätt” individ får du och dina jaktkamrater troligtvis en stam och jakt att se fram emot i många år. Därför tycker jag att det är minst lika viktigt att lägga tid innan premiären. Försök ha koll på vilka bockar som rör sig i området och på förhand besluta vilken bock du ska skjuta. På så sätt blir jakten mer spännande och givande. När man sedan lyckas fälla den där bocken blir känslan betydligt starkare, i alla fall för mig.

Utrusta dig rätt

För att lyckas rent praktiskt finns det ett par prylar jag alltid har med mig på på bockjakten:

  1. Handkikare – ett väldigt bra hjälpmedel för att kolla över stora fält och för att identifiera vilket vilt som går där ute.
  2. Skjutstöd – jag går inte ut utan det. Säkra skott är något alla ska sträva efter och dagens stöd är både lätta, tysta och lättmanövrerade.
  3. Avståndsmätare – något jag börjat använda de senaste åren och nu vill jag inte vara utan den. Än en gång handlar det om säkra skott och genom att få ett exakt avstånd minimeras risken för en felbedömning och en skadskjutning.

 

Skitjakt på er!

 

Följ Mattias på Instagram: @mattiaslilja

Relaterade produkter

5etta Skjutstöd Pro Tripod Gen 5

5etta Skjutstöd Pro Tripod Gen 5

895 kr

I lager

Relaterade Artiklar

Afrikansk svinpest – det här behöver du som jägare ha koll på

Kontakta oss

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter