30 dagars öppet köp
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
 • Danmark
 • Suomi
 • Norge
 • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Artiklar & Guider

Hylte

/

Granbarkborre - identifiera och förebygg angrepp

Granbarkborre - identifiera och förebygg angrepp

20 juli 2021

Granbarkborre - identifiera och förebygg angrepp

20 juli 2021
Tillbaka till magasin

Granbarkborre - identifiera och förebygg angrepp


Den insekt som gör mest skada på våra skogar är granbarkborren och det är viktigt att identifiera angrepp och motverka dem i tid för att rädda skogen.

Så hittar du angrepp

Granbarkborren har sin svärmningsperiod mellan maj och augusti och under denna perioden är det extra viktigt att hålla koll efter färska skador på granarna. Angrepp går att identifiera under hela året, men under denna intensiva period bör du med fyra veckors mellanrum inspektera och kontrollera din skog för att upptäcka nya skador och angrepp i ett så tidigt stadie som möjligt.

Identifiera färska skador i maj-augusti:

 • Titta efter brunt borrmjöl vid stammens fot
 • Titta efter kåda som rinner ner längs stammen. Vid angrepp försvarar sig granen med att fälla ut kåda, och detta kan vara ett tidigt tecken på angrepp
 • Titta efter gröna barr på marken
 • Titta efter ingångshål i barken
 • Angreppen börjar högt upp på stammen och fylls sedan på nedåt

Äldre skador

Under höst och vinter kan du se äldre skador genom att barren är roströda och att barken på många ställen är borta och/eller upphackad av hackspettar. Då är det viktigt att kontrollera stammarna som står runt omkring för att få en uppfattning om hur stor skadan är. Nyangripna träd behöver avverkas och snabbt transporteras ut ur skogen medan det mesta av barken fortfarande sitter kvar. På så vis får du med dig alla de granbarkborrar som sitter i barken ut ur skogen. Det hjälper inte att endast avverka träd där all bark nästan är borta, här har granbarkborren redan hunnit lämna och bosatt sig i ett nytt träd. Att avverka hela beståndet kan vara ett klokt beslut om skadorna är omfattande. 

Så här kan du förebygga och minimera angrepp

 • Ta hand om och forsla ut färska vindfällor av gran så snabbt som möjligt då detta är den mest populära platsen för granbarkborren att föröka sig
 • Avverka riskbestånd – träd som tidigare varit angripna av granbarkborrar har mindre motståndskraft än friska granar och löper stor risk att bli angripna även nästkommande år

Placera ut barborrefällor

Ett komplement för att bekämpa granbarkborren är att sätta ut barkborrefällor. Fällorna rekommenderas att sättas ut i grupp och laddas med feromoner som lockar till sig granbarkborren. Placera fällorna ca 25 meter från barrskogskanten för att undvika angrepp på anstående skog och med 25-50 meter ifrån varandra. Fällans underkant ska vara ca 1 meter ifrån marken och behöver tömmas regelbundet för att inte avskräcka nya granbarkborrar från att ta sig in. Med hjälp av fällorna kan du locka granbarkborren att besöka fällan istället för granarna och på så vis minska och förhindra förökning. 

Relaterade produkter

Barkborrefälla - Ridex Fönsterfälla

Barkborrefälla - Ridex Fönsterfälla

295 kr

595 kr

I lager

50%

Relaterade Artiklar

Afrikansk svinpest – det här behöver du som jägare ha koll på

Kontakta oss

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter