30 dagars öppet köp
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
  • Danmark
  • Suomi
  • Norge
  • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Artiklar & Guider

Hylte

/

Bästa skjutstödet – bipod, tripod eller fyrbent skjutstöd

Bästa skjutstödet – bipod, tripod eller fyrbent skjutstöd

08 maj 2024

Bästa skjutstödet – bipod, tripod eller fyrbent skjutstöd

08 maj 2024
Tillbaka till magasin

Det finns en uppsjö av skjutstöd på marknaden anpassade för olika jaktsituationer och budgetar. Vi guidar dig kring vad som passar bäst för olika situationer. Tänk på att alltid öva skyttet med ditt stöd innan du använder det vid jakt. Alla stöd har sina egenskaper som är bra att känna till så att de inte stör din jaktupplevelse.

 

Bipod skjutstöd – för liggande skytte

Vid vak- och pyrschjakt har du oftast lite mer tid att komma i rätt skjutställning samtidigt som avståndet kan bli längre. Det ger behovet av ett stabilt men lätt skjutstöd. Den typiskt vapenmonterade bipoden är en bra lösning i en terräng där du kan lägga dig ner utan att få gräs eller kvistar framför pipan. Tänk i dessa lägen även alltid på kulfång! Ett annat gångbart tillfälle är vakkojan, ifall du kan sitta ner och ta stöd mot en bänk med stödet. Oavsett ger en bipod ett väldigt stabilt skytte. Tänk på att alla monterade bipod behöver just montering och det anpassat efter ditt vapen. Säkra vilka förutsättningar ditt vapensystem kräver innan du letar efter gångbara alternativ. Nedan finner du två bra alternativ för stabilt liggande skytte. En bra bipod utmärks av stabilitet, enkel hantering, lätt att justera höjd samt starkt nog att lägga lite tryck på. Vikten och storleken ska heller inte förringas då det kommer tynga ner ditt vapensystem och det blir ibland långa promenader med bössan på axeln.

En bra monterad bipod bör ha följande egenskaper för jakt:

+ Lätt och stabil
+ Ljudlös utfällning
+ Enkel höjdjustering

 

Prisvärd och tiltbar bipod:

5etta Benstöd

Monteras enkelt på rembygelfästet och passar därmed de flesta vapensystem. Tiltbart vilket gör det smidigt att bära på vapnet medan stödet är monterat. Justerbart i höjd. Ger ett stabilt och säkert skytte även på lite längre avstånd.

KÖP HÄR: 5etta Benstöd 2-delat Och Tiltbart 23-33 Cm


Utstuderad och smidig bipod:

Blaser Skjutstöd Carbon Bipod

Detta skjutstöd är speciellt framtaget för Blaser men passar faktiskt alla vapen. Den kräver att en adapter borras in i framstocken eller alternativt monteras på undersidan av framstocken. Fördelen är att du kan med ett enkelt handgrepp ta bort hela stödet från bössan när det inte behövs tack vare magnetfästet. Dessutom är det ett stabilt och lätt skjutstöd som du alltid kan bära med dig till det rätta tillfället.

KÖP HÄR: Blaser Skjutstöd Carbon Bipod Ultimate Silencer


Tripod skjutstöd eller skjutkäpp – för stående eller sittande skytte

En stabilt stående tripod eller en skjutkäpp ger inte samma support som en bipod, men du kommer högre upp och får därmed fler lämpliga skottchanser, då det blir lättare med kulfånget och överblicken över situationen. Det finns flera olika varianter, med allt från enkla enbenta stöd som är lätta och smidiga till mer komplexa varianter som erbjuder fler stödpunkter. Den enkla sanningen är ju fler stödpunkter skjutstödet erbjuder ju stabilare blir det. Så kallade enbenta monopods är lättare att bära med sig, oftast lite mer prisvärda men ger inte samma stabilitet. Tripods ger högre stabilitet, men blir också tyngre att bära med sig. En annan fördel med stående skytte är att du relativt lätt kan gruppera om ifall viltet flyttar på sig, men så klart med risken att du röjer dig.

En bra skjutstöd får stående skytte bör ha följande egenskaper för jakt:

+ Stabilt men samtidigt lätt
+ Gärna flera stödpunkter
+ Tyst höjdjustering med enkla handgrepp

 

Enkelt och funktionellt skjutstöd:

5etta Skjutstöd Singel

Väldigt prisvärt och smidigt skjutstöd. Lätt att bära med sig, enkelt att justera i höjd för både sittande och stående skytte. Kan vara en bra instegsmodell för att testa ifall det passar ditt skytte samt tillåtet att använda vid älgbanan för extra stöd. Det kräver dock övning för att säkra ett bra skytte med ett enbent stöd, så extra viktigt att övningsskjuta med käppen innan jakten.

KÖP HÄR: 5etta Skjutstöd Singel


Ett väldigt prisvärt och stabilt alternativ:

5etta Skjutstöd Pro Tripod Gen 5

Ett stabilt stöd med sina tre ben, enkel höjdjustering med ett handgrepp. Du kan justera höjden med vapnet vilande i klykan, mycket användningsbart. Själva klykan är dessutom roterande vilket ger en god rörlighet och blir därmed även lämplig vid drevjakter. Dess generösa höjdjustering tillåter både sittande och stående skytte och blir därmed flexibelt i sin användning.

KÖP HÄR: 5etta Skjutstöd Pro Tripod Gen 5


Fyrbent skjutstöd – för riktigt stabilt stående skytte

Det finns stabila skjutstöd för stående skytte, som med rätt användning kan vara väldigt stabila för säkra skott även på relativt långa skott. Du får därmed möjligheten att kunna stå upp med de fördelar som det innebär, men däremot är dessa skjutstöd inte anpassade för något annat än just stående skytte. Dessa skjutstöd blir stabilare jämfört med en tripod just för att den har fler stödpunkter mot vapnet. Det finns flera olika varianter, alla med sina fördelar. Nackdelen för denna typ av stöd är oftast dess tyngd eller att den kräver lite mer övning för att kunna hanteras smidigt under stressade situationer.

Ett bra fyrbent skjutstöd bör ha följande egenskaper för jakt:

+ Stabilt, lätt och tyst
+ Enkelt handhavande
+ Tyst höjdjustering med enkla handgrepp

 

Ett extra stabilt och innovativt skjutstöd:

5etta Skjutstöd Flex Five

Ett prisvärt alternativ med de egenskaper ett fyrbent skjutstöd kan erbjuda. Dessutom har detta stöd ett extra femte ben för än mer stabilitet. Det ökar kravet på att öva med skjutstödet innan jakten och förstå hur du använder och vad dina begränsningar är. Ett lätt stöd på 1,25kg med gummiklädda klykor.

KÖP HÄR: 5etta Skjutstöd Flex Five


Ett extremt lätt och stabilt skjutstöd:

Blaser Carbon Shooting Stick 2.0

Ett påkostat och väldigt stabilt stöd, som med sina två stödpunkter i backen samt sina två stöd i vapnet erbjuder ett förvånande stabilt stående skytte. Kolfiber håller dessutom nere vikten utan att göra avkall på stabiliteten. Även detta kräver sitt övning och prova gärna skytte på längre avstånd än vad du tänker jaga på, så du känner till dina begränsningar. Vikt endast 985 gram.

KÖP HÄR: Blaser Carbon Shooting Stick 2.0


 

Hoppas att denna guide gör ditt val lättare. Du finner än fler alternativ på vår hemsida:

Skjutstöd: Bipod & Tripod även Inskjutningsstöd

Populära skjutmål

Briv Inskjutningstavla 100meter 5-Pack

Briv Inskjutningstavla 100meter 5-Pack

59 kr

I lager

Relaterade Artiklar

Kontakta oss

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter