30 dagars öppet köp
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
  • Danmark
  • Suomi
  • Norge
  • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Artiklar & Guider

Hylte

/

Bästa ljuddämparen – topp 5 mest populära ljuddämpare 2024

Bästa ljuddämparen – topp 5 mest populära ljuddämpare 2024

30 maj 2024

Bästa ljuddämparen – topp 5 mest populära ljuddämpare 2024

30 maj 2024
Tillbaka till magasin

Ljuddämpare har blivit väldigt vanliga inom jägarkåren. Att de dessutom numera är licensfria samt tillåtna för 22LR har bara ökat populariteten. För dig som jägare och skytt får du inte bara en hörselskyddande effekt, utan även ett säkrare och bättre skytte då rekylen minskas kraftigt. I denna artikel går vi igenom vad du ska tänka på när du väljer ljuddämpare och listar våra mest sålda dämpare just nu.

 

Beakta att en ljuddämpare just dämpar ljudet, inte tar bort det helt. Ett gevärsskott ligger på runt 150 dB och hörselskador kan uppstå redan vid 120 dB, så en ljuddämpare tar inte bort behovet av hörselskydd vid skytte. Smällen rakt framför mynningen dämpas inte heller av en ljuddämpare. Tänk också på att träffbilden påverkas av monterad ljuddämpare, så skjut alltid in ditt vapen med ljuddämparen på.

Köpa ljuddämpare – det ska du tänka på

Innan vi tittar närmare på våra mest sålda ljuddämpare, vill vi presentera några saker att ha koll på inför ditt val av ljuddämpare. Dina behov och dina förutsättningar bör dock alltid styra ditt val.

Ljuddämpning: En bra riktlinje är cirka 30 dB ljudreducering. Ska du enbart använda ljuddämparen för skytteträning kan en tyngre dämpare försvaras med ljuddämpande förmågor, medan den som vill jaga med sitt vapen bör söka en kompromiss. dB skalan är logaritmisk, vilket innebär att en ökning av 10 dB ger en 10 gånger högre ljudintensitet eller dämpning.

Balans: Beroende ditt vapensystem och piplängd behöver du tänka på hur mycket ljuddämparen bygger på ditt vapen i längden. Moderna bössor har oftast kortade pipor för att just kompensera för detta och bibehålla en god balans. Har du en äldre bössa som behöver gängas för att kunna montera en ljuddämpare kan även en förkortning av pipan vara intressant. Hör dig för med din vapensmed. Oavsett ska balansen i bössan säkerställas så att den inte känns framtung. Detta gäller framförallt om du ska bedriva rörligt skytte och inte lika känsligt vid skytte med stöd.

Vikt: Låg vikt är att föredra, men oftast sker det i kompromiss av dämpande egenskaper eller hållbarhet. Det finns ljuddämpare i kolfiber som håller lägre vikt och det finns ljuddämpare som har väldigt goda dämpande effekter, men väger därefter.

Längd: De flesta ljuddämparna bygger inte på med hela sin längd utan en stor del av ljuddämparen hamnar bakom mynningen. Säkra här att din stock eller fasta riktmedel inte förhindrar en montering. Detta gäller de teleskopiska, medan den frontmonterade förlänger vapnet med hela sin längd, men stör inte fasta riktmedel.

Licens: Numera behöver du inte längre ha en särskild licens för din ljuddämpare, men däremot måste du kunna uppvisa en licens för ett vapen i motsvarande kaliber som ljuddämparen är avsedd för. Dessutom får man numera även använda ljuddämpare för 0.17-22lr, vilket är högst intressant för den som tränar mycket i dessa kalibrar. Underskatta inte dessa kaliber snärtiga smäll som kan vara nog så skadlig för hörseln.

Gängning: Det finns lite olika gängningar att beakta. 14×4 eller 15×1 är de vanligaste, kolla vad ditt vapen har och välj rätt dämpare för dig. De flesta ljuddämparna kan levereras med olika gängningar.

Kaliber: Ditt val av ljuddämpare måste beakta vilken kaliber du skjuter med. Är det en 22LR, en magnumkaliber eller en standardkaliber? Välj rätt dämpare för ditt behov.

 

Bästa ljuddämpare för .308 – Stalon X108

Stalon X108 har en låg vikt på 334 gr med en ljuddämpande effekt på 30 dB. Den passar de flesta kalibrerna mellan .222 till .45. Den är teleskopisk så den bygger bara 108mm. Den är framtagen att passa mittsegmentet bland kalibrerna bäst.

KÖP HÄR


Den bästa för magnum kaliber – Stalon XE108

Stalon XE108 har en lite högre vikt på 370 gr med en något bättre ljuddämpande effekt på 31dB jämfört med X108. Denna passar även magnumkalibrerna bättre. Den passar dock även de vanligaste jaktkalibrerna mellan .222 till .45. Den är teleskopisk så den bygger också bara 108mm.

KÖP HÄR


Bästa ljuddämpare .017 – .22LR – Stalon RF Rimfire

Stalon RF Rimfire har blivit allt mer populär nu när även 22LR kan utrustas med ljuddämpare. Denna modell är frontmonterad med ljuddämpning mellan 26-29 dB och väger bara 96 gram. Den förlänger vapnet med 117 mm. Passar kalibrar .17 – .22.

KÖP HÄR


Prisvärd ljuddämpare för .17 – .22LR – RCC Rimfire Pro

En väldigt prisvärd dämpare för skytte med 0.17 – .22. Denna är frontmonterad, väger cirka 105g och förlänger vapnet med 125mm.

KÖP HÄR


Den smidigast dämparen – Stalon VICTOR

Stalon VICTOR är en väldigt smidig ljuddämpare med bara 290 gram och bygger 127 mm. Teleskopisk design och bara 41 mm i diameter. Den passar kalibrar mellan .222 till 8×57. Den dämpar 26 dB vilket givet vikten är en bra kompromiss. Den beskrivs av Stalon som deras mest populär modell för kaliber upp till 6,5mm. Det finns en VICTOR L som är lite tyngre, men passar de större kalibrerna lite bättre.

KÖP HÄR


 

Se hela vårt sortiment av ljuddämpare

Relaterade Artiklar

Kontakta oss

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter