30 dagars öppet köp
Snabba leveranser
Personlig service
Välj land
  • Danmark
  • Suomi
  • Norge
  • DE

Visar priser inkl. moms

|

Gör val i användarnamnet till vänster
Hylte Jakt & Lantman

0345 - 400 00

Jakt

Skytte

Fiske

Kläder & Skor

Friluftsliv

Trädgård

Skog

Hem & Hushåll

Bygg & Verktyg

Djur & Lantbruk

Fyndhörna

Artiklar & Guider

Hylte

/

Vilken ljuddämpare ska jag välja?

Vilken ljuddämpare ska jag välja?

20 juni 2022

Vilken ljuddämpare ska jag välja?

20 juni 2022
Tillbaka till magasin
Författare: Mattias Lilja
Fotograf: Mattias Lilja

Nu blir ljuddämpare licensfria


År 2006 togs ett stort steg för landets jägare, då blev det nämligen tillåtet att, med licens, montera och använda ljuddämpare på sitt vapen för jakt. Ett beslut som inte bara skyddar jägarnas hörsel och hälsa utan även för många blivit en enorm pusselbit för att bli en bättre skytt. Det är även ett beslut som lett till en hel del arbetstillfällen inom tillverkning och försäljning. Även om det till en början var lite avvaktande och trögstartat tog försäljningen ganska snart fart på allvar och idag ser man ljuddämpare vart man än är och jagar. Att en pipa är gängad redan i standardutförande eller som tillval är mer regel än undantag.

I år, 2022, den 1 juli tas nästa stora steg för oss jägare när ljuddämpare blir licensfria. Istället för en separat licens som krävs idag, räcker det med en licens för ett passande vapen och kaliber, precis som vid köp av ammunition. Att ljuddämpare blir licensfria innebär inte bara att det mesta blir enklare och smidigare utan även att övriga licenshanteringar hos polisen bör gå snabbare.

Vad ska man tänka på inför sitt köp av ljuddämpare?

Frågorna kan ibland vara många och helt okomplicerat är det inte alltid. Vi ska göra vad vi kan för att ge svar på de mest vanligt förekommande frågorna.

En ljuddämpare monteras längst fram på pipan med det huvudsakliga syftet att sänka ljudvolymen för ett avlossat skott. Lite förenklat är en ljuddämpare en ihålig cylinder innehållandes ett antal kammare som tar upp tryckvågen som följer kulan ut ur pipan. Tryckvågen tillåts att expandera inuti ljuddämparen, kammare för kammare vilken i sin tur ger en lägre ljudknall när den tillslut lämnar mynningen.

Gränsen för när människor riskerar att skada sin hörsel är ca 140dB och ett gevärsskott kan uppnå ljudnivåer över 160dB, alltså rejält skadligt för det mänskliga örat. En ljuddämpare dämpar ca 15-45 dB, beroende på modell och utförande, vilket då sänker ljudnivån till mer acceptabla nivåer. Förr krävdes det i princip redan skadad hörsel och läkarintyg för att få använda en ljuddämpare, idag används de i förebyggande syfte vilket troligtvis räddat många personers öron och hörsel.

Vilka är fördelarna med en ljuddämpare?

Förutom att den faktiskt dämpar ljudet finns det en hel del andra fördelar man får ”på köpet”. Den mest märkbara effekten vågar jag nog påstå är den minskade rekylen. Den är så markant att det är en hel del som skaffar en ljuddämpare med huvudsyftet att få en snällare rekyl och där själva ljuddämpningen mer ses som en bonus. En minskad rekyl ger generellt ett bättre skytte vilket i sin tur bidrar till en ökad etik inom jakten. Rekylen minskas inte lika mycket som vid användandet av en rekylbroms, men den dämpar rekylen så pass bra att även de mest elaka kalibrarna blir rena fröjden att skjuta med.

Att tryckvågen och rekylen dämpas ger även mindre risk för större pipsvängningar och en mer stabil och snabb väg till ett eventuellt andra skott. Balansen i vapnet kommer att ändras, något många ser som en fördel då tyngdpunkten flyttas fram och som för flera upplevs det som att vapnet blir stabilare och man får mindre darr på pipan när man tar sikte.

En annan stor fördel är att mycket av mynningsflamman försvinner, något som framförallt märks vid jakt i svagt ljus efter till exempel vildsvin. Att slippa bli bländad av mynningsflamman är en enorm fördel när man vill försöka se vad som händer snabbt efter skottet.

Det finns som vi nämnt flera fördelar med att montera en ljuddämpare och även om fördelarna för de flesta övertrumfar nackdelarna så finns det såklart några nackdelar man ska ta i beaktning när man beslutar om vilken dämpare som är bäst lämplig för just dig.

Vi har redan varit inne på balansen och även om det i många fall kan användas till det positiva kan det också få en negativ effekt. Att flytta tyngdpunkten kan ge en både obehaglig känsla vid anläggningen och ett betydligt mer svajigt skytte, särskilt om det tar tid och man behöver stå ett tag med vapnet mot axeln och invänta rätt läge. Här gäller det att vara noga med att faktiskt känna efter vad just du känner dig bekväm med. Det går att moderera otroligt mycket med olika dämpare och med dagens utbud finns det i princip en modell som passar varje person och smak.

Vapnet blir även klumpigare och tyngre, något som märks framförallt för de som rör sig mycket, till exempel hundförare. Det kan vara bra att kompromissa lite om vapnet upplevs för tungt. En mindre och lättare dämpare ger i de flesta fall en något mindre dämpning, men den adderar mindre vikt till vapnet. Där gäller det att vara noga och hitta en dämpare som uppfyller behoven så nära det går utan att ta för mycket av energin och skyttekvaliteten.

En ljuddämpare blir väldigt varm vid flertalet avlossade skott i följd, vid till exempel övningsskytte. När värme uppstår bildas vad som kallas mirage och ett värmeflimmer stör sikten till målet. Det finns dämpare som är mer lämpade än andra för en sådan typ av skytte. Det finns även en del tillbehör som hjälper till att förebygga eller skärma av värmeflimmer.

Vad ska man välja för ljuddämpare?

Idag är marknaden fylld av olika sorters ljuddämpare och varumärken. Materialen varierar och så även storlekarna. Innan man bestämmer sig för vilken modell man vill ha är det bra att tänka igenom vad syftet med dämparen är för just dig. Några frågor som är bra att ställa är vilken budget man har, hur stor roll spelar vikten och längden på vapnet, hur mycket ska dämparen dämpa ljudet och även hur stor del utseendet spelar roll.

Utvecklingen har verkligen tagit fart och nya modeller har tagits fram genom åren, många med fokus på att få ned vikterna så mycket som möjligt samtidigt som ljuddämpningen bibehålls så bra det går. De huvudsakliga materialen som idag används till ljuddämpare är stål, kolfiber och aluminium.
De olika materialen har lite olika egenskaper. Samtliga har ungefär samma förmåga att dämpa ljud men vikt och hållbarhet varierar. En ljuddämpare i stål väger mer än en i kolfiber, den i stål är även enklare att plocka isär för till exempel rengöring. En ljuddämpare som är tillverkad i kolfiber väger som sagt mindre än den i stål och den ger inte ifrån sig ett plingande ljud när den slår i och rispar mot till exempel grenar när du går vilket den i stål gör. Än en gång måste man ta sig en funderare på vad man behöver få ut och hur man kommer att använda dämparen vid jakt.

Hur monteras en dämpare?

En ljuddämpare gängas på pipan, vilken gänga som ska användas beror i huvudsak på hur pipans tjocklek. En generell måttstock är att gängan ska vara 2 mm mindre än pipans diameter. alltså en pipa på till exempel 17mm skall gängas till M15x1. En stark rekommendation är att alltid vända sig till din vapenhandlare eller en vapensmed när din pipa skall gängas. Idag finns det hjälp att tillgå hos i princip alla inom yrket och det krävs en enorm precision och noggrannhet för att gängan ska bli absolut rak. Att försöka göra detta själv utan korrekt utrustning kan betyda att både vapen och ljuddämpare förstörs om en kula till exempel skulle ta i kanten på dämparen.

Det är viktigt att ta hand om och underhålla din ljuddämpare. Se till att alltid skruva loss dämparen och ställa den upp när den är använd så att fukt får dunsta och smuts kan rinna ur. Det går även att då och då dra igenom den med en mässingsborste.
Du behöver även ta väl hand om gängorna. Om inte ljuddämparen är monterad på vapnet, använd alltid ett gängskydd. Smörj in gängorna med ljuddämparfett. Det förhindrar att smuts och rost skadar. Har du en dämpare som går att dela är det bra att skruva isär den då och då. Väntar du för länge kan det i princip vara omöjligt att få isär den. En grundregel är att vara lika noggrann med din ljuddämpare som du är med ditt vapen. Torka alltid av grejerna och håll dem rena efter användning.

Ljuddämpare till ett halvautomatiskt vapen fungerar, men det krävs ibland lite mer försiktighet. Då en ljuddämpare fångar upp en stor del av tryckvågen kan det behöva göras förändringar i vapnets omladdningsprocess som använder just trycket för att mata ut och mata in slutstycket. Var noga med att konsultera med din vapenhandlare om vilken dämpare som passar just ditt vapen och om det behöver göras några förändringar på vapnet för bästa resultat.

steffe dämpare

Som avslutning och summering vill jag rekommendera att först och främst tänka igenom hur stor roll vikten spelar. Om du jagar rörligt eller för det mesta sitter still med stöd. Det brukar för det mesta vara det som fäller avgörandet för vilken dämpare som det till slut blir.

Det finns idag enorma mängder information att hitta på internet i form av tester och recensioner. Gör gärna lite research och försök se vad andra jägare tycker om de dämpare som finns på marknaden. På så sätt kommer man förberedd och inte helt främmande för de olika termer och argument som läggs fram av din vapenhandlare.

Relaterade produkter

Stalon X108 Ljuddämpare

Stalon X108 Ljuddämpare

Från

3.350 kr

3.795 kr

Relaterade Artiklar

Afrikansk svinpest – det här behöver du som jägare ha koll på

Kontakta oss

Välkommen till oss!

Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!

Vännerna på Hylte Jakt & Lantman

Katalog

Bläddra i vår Woodline-katalog

Om Hylte Jakt & Lantman
Kontakta oss
Dina rättigheter